AMD-ovo sedište u Irskoj

AMD je danas objavio svoje ambiciozne planove za ulaganje u proširenje istraživanja, razvoja i inženjeringa u oblasti adaptivnog računarstva u Irskoj. Ova investicija u vrednosti od 135 miliona američkih dolara će se sprovoditi tokom četiri godine i ima za cilj finansiranje nekoliko strateških R&D projekata, kao i otvaranje do 290 visoko-kvalifikovanih inženjerskih i istraživačkih pozicija, zajedno sa različitim ulogama podrške.

Simon Coveney TD, ministar za preduzeća, trgovinu i zapošljavanje, srdačno je pozdravio ove planove AMD-a. On je izrazio zadovoljstvo što će ova značajna investicija ne samo ojačati napredni tehnološki sektor u Irskoj, već i stvoriti nove mogućnosti za dugoročne karijere visoko kvalifikovanih profesionalaca i diplomaca iz oblasti inženjeringa. Plan AMD-a da otvori do 290 novih radnih mesta i finansira strateški važne projekte istraživanja i razvoja jasno pokazuje njihovo poverenje u okruženje i infrastrukturu koju pruža Irska. Irska vlada, preko “IDA Ireland“, s ponosom podržava ovu ekspanziju, čime se dodatno jača njihova posvećenost razvoju živog ekosistema za istraživanje, razvoj i inženjering.

Ruth Cotter, viša potpredsednica za komunikacije i ljudske resurse u AMD-u, istakla je da AMD-ova računarska rešenja visokih performansi i adaptivna rešenja igraju sve veću ulogu u oblikovanju budućnosti računarstva. Već skoro tri decenije, Irska je vodeći evropski centar za istraživanje i razvoj adaptivnih računarskih rešenja, zahvaljujući snažnoj i visoko kvalifikovanoj radnoj snazi. Kroz daljnje ulaganje i proširenje prisustva u Dablinu i Korku, AMD je posvećen nastavku podsticanja inovacija u Irskoj i podršci evropskom ekosistemu poluprovodnika. Kroz ovu investiciju, njihovi istraživačko-razvojni timovi u Irskoj će dizajnirati inovativne i adaptivne računarske mašine visokih performansi koje će ubrzati datacentre, umrežavanje, 6G komunikacije i ugrađena rešenja, istovremeno zauzimajući vodeću poziciju u oblasti veštačke inteligencije.

Važno je napomenuti da je pre akvizicije Xilinxa od strane AMD-a 2022. godine, Xilinx bio u nekoliko navrata partner “IDA Ireland” u cilju unapređenja inovacija u oblasti poluprovodnika u Irskoj. Nedavno, 2017. godine, Xilinx je najavio investiciju od 40 miliona dolara za proširenje svojih istraživačko-razvojnih i inženjerskih operacija, kao i zapošljavanje preko 100 novih visoko-kvalifikovanih inženjera.

Ova nova investicija AMD-a će dalje pomaknuti granice mogućeg i dodatno ojačati poziciju Irske kao globalnog tehnološkog lidera. Proširenje prisustva kompanije u Irskoj će je učiniti ključnim centrom za inovacije u oblasti poluprovodnika i postaviti je kao srce AMD-ovih istraživačko-razvojnih i inženjerskih operacija u Evropi. “IDA Ireland” je ponosna na svoju podršku AMD-u i prethodno Xilinxu tokom skoro tri decenije, te je posvećena podršci velikih investicija koje pozitivno utiču na evropsku industriju poluprovodnika, izjavio je Michael Lohan, glavni izvršni direktor “IDA Ireland”.

Irska je bila domaćin AMD-ove centralne jedinice još od 1994. godine, kada je osnovana kao prva namenski izgrađena Xilinx lokacija izvan SAD-a. Od tada, centar je fokusiran na proizvodnju, operativnu podršku, inženjering i administrativne usluge. Nakon akvizicije Xilinxa, Irska je postala jedno od najvećih istraživačko-razvojnih AMD lokacija u Evropi, sa velikim iskustvom u isporuci proizvoda koji postižu značajan komercijalni uspeh, kao što je porodica poluprovodničkih proizvoda AMD Zynq™ UltraScale+™ RFSoC.

Ova najnovija investicija AMD-a u Irskoj predstavlja značajan korak ka daljem jačanju tehnološkog sektora i otvaranju novih mogućnosti za visoko kvalifikovane stručnjake. Njihova predanost istraživanju, razvoju i inženjeringu u Irskoj doprinosi ne samo lokalnoj ekonomiji, već i evropskom ekosistemu poluprovodnika u celini.