google

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg.

To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo obezbediti bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje, dodao je Frydenburg novinarima u Melburnu. U pitanju je budućnost australijskog medijskog okruženja.

Taj potez je usledio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strože regulative širom sveta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebook-a i Google-a da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australsijka agencija za komunikaciju i medije u ime vlade doneti zakonske obaveze.

Google kaže da uredba ignoriše „milijarde klikova“ koje šalje australijskim medijskim kućama svake godine.

To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australijska vlada pre intervenisati nego pustiti da tržište samo radi, izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Google-a za Australiju i Novi Zeland. Ne čini ništa da reši osnovne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vreme.

Facebook za sada nije odgovorio na zahtev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je deo medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto usled dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australijska vlada…prva je na svetu koja je reagovala, rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019 pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3000 novinarskih radnih mesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Google-u i Facebook-u, rekao je Frydenberg.

Druge zemlje su probale da prisile tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspele.

Medijske kompanije u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su da donesu nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje delove iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019 prestao francuskim korisnicima da prikazuje isečke evropskih medijskih kuća, dok je najveća nemačka medijska kompanija, Axel Springer dopustila da na pretraživaču budu njene vesti kada padne posećenost njenih stranica.