baidu

Kineski gigant Baidu objavio je saopštenju u kojem kaže kako je dovršio svoj Apollo Computing Unit (ACU) računar koje nazivaju prvim serijskim računarom za autonomnu vožnju.

Računar koje se temelji na Xilinx procesorima, mikrokontrolerima Infineona i softveru Elektrobita, može upravljati s velikim količinama podataka dobivenih s 5 kamera i 12 ultrazvučnih radara, a koristiće se u usluzi taksija robota pod nazivom Apollo Valet Parking, na kojem Baidu sarađuje s kompanijom WM Motor.

Autonomni taksi koji će raditi na pogon ACU-a moći će samostalno pokupiti putnika i odvesti ga na željenu destinaciju bez potrebe za kvalifikovanim vozačem.

Apollo Valet Parking bi se na ulicama mogao naći još ove godine, ali za sada nije poznato kada bi autonomni taksiji mogli dobiti sve potrebne dozvole za potpuno autonomnu vožnju i na kojim će se tržištima prvo pojaviti.

Na sličnim sistemima već duže rade Google, Nvidia, Toyota, GM i mnoge druge kompanije iz ICT i automobilske industrije, ali Baidu tvrdi da će njihov računar biti znatno pristupačniji od konkurencije, dok će istovremeno biti sigurniji i pouzdaniji od njih.