Na ulice Praga izašao je prvi beskućnik u koga je ugrađen internet, takoreći “hodajući hotspot“ za bežični internet, odeven u majicu na kojoj piše da ko mu se približi, može se besplatno priključiti na mrežu.

Beskućnik Radim, koga u četvrti Dejvice poznaju jer kraj ulaza u metro prodaje cveće, pristao je da postane probni “mobilni vaj-faj predajnik” u projektu Wi-Fi 4 life, kojim student Luboš Boleček pokušava da spoji korisno s humanitarnim – da pomogne beskućnicima preko službe besplatnog interneta na mestima na kojima besplatnog signala nema.

“Pomažem im da pokrenu projekat. Ne razumem se u internet, ni u takva dostignuća”, rekao je Radim.

wifihotspot

Ako se akcija pokaže uspešnom, Boleček želi da je ponudi Pragu i provajderima interneta. Tokom probnog perioda biće angažovano šestoro beskućnika koji bi po osam sati dnevno proveli na najprometnijim mestima u Pragu, noseći u džepu uređaj koji omogućava priključivanje na internet ljudima u prečniku od oko 20 metara.

Beskućnici “vaj-faj hotspoteri” bi u zamenu za to dobili hranu, odeću i smeštaj, a nakon šest meseci i ponudu zaposlenja od grada ili nekog preduzeća.

“Na pamet mi je pala takva ideja kada sam bio na studijskom boravku u Kanadi i nisam nigde mogao da nađem kako da se priključim na internet. Tada sam se dosetio da bi nedostupni internet mogli da reše beskućnici. Sada to nije više projekat za internet, već kako da se pomogne ljudima koji su pali na dno”, objasnio je Boleček.

S tim u vezi, u SAD je pre tri godine propala slična ideja zato što je kompanije BBH postala meta kritika da time ponižava i žigoše beskućnike.

“Beskućnici su već žigosani, a nikome to ne smeta”, odgovara Boleček na to što će beskućnici biti odeveni u njegove reklamne majice.