Osnivač “Majkrosofta” već 22. godinu uzastopno na vrhu Forbsove liste 400 najbogatijih u SAD, a ove godine njegovo bogatstvo se procenjuje na 76 milijardi, što je pet milijardi manje nego u 2014.

Osnivač “Majkrosofta” Bil Gejts zadržao je titulu najbogatijeg Amerikanca, dok su mu se u prvih deset pridružila još trojica osnivača internet kompanija, objavio je časopis “Forbs”.

Gejts je na vrhu Forbsove liste 400 najbogatijih Amerikanaca već 22. godinu zaredom, a ove godine njegovo bogatstvo se procenjuje na 76 milijardi, što je pet milijardi manje nego u 2014.

bill gates

Iza njega je Voren Bafet, vlasnik konglomerata “Berkšajer Hetavej” sa 62 milijarde, dok je nekadašnji prvi čovek “Orakla” Leri Elison treći sa 47,5 milijardi.

Trojica novajlija u Top 10 su osnivač Amazona Džef Bezos, koji je sa 15. mesta stigao na četvrto, sa 47 milijardi dolara, tvorac Fejsbuka Mark Zakerberg se sa  11. mesta popeo na sedmo, sa 40,3 milijarde, dok je na 10. mestu prvi čovek Gugla Leri Pejdž sa 33,3 milijarde. Pejdž jer prošle godine bio 13.

Poslovni časopis takođe je demantovao predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, koji je tvrdio da ima bogatstvo veće od 10 milijardi dolara. “Forbs” je procenio da je ta brojka ispod pet milijardi i smestio ga na 121. mesto.