Na nedavno održanoj RSA konferenciji o kompjuterskoj bezbednosti u San Francisku, BlackBerry Centar za  kompjutersku izvrsnost visoke sigurnosti (Center for High Assurance Computing Excellence – CHACE) najavio je inicijativu unapređenja trenutnog globalnog modela kompjuterske bezbednosti umreženih uređaja. Certicom Sevice, podružnica kompanije BlackBerry Limited, predstavila je najnovije trendove upravljanja sertifikovanim servisima javnih mreža (M-PKI), u cilju unapređenja senzorske mreže i IoT aplikacija.

BlackBerry
BlackBerry

Dave Kleidermacher, glavni inženjer bezbednosni u kompaniji BlackBerry, naglasio je značaj ove inicijative koja će izgraditi sisteme koji će nivo bezbednosnih propusta smanjiti na minimum. CHACE će takođe proširiti nadležnosti u prevenciji ugroženosti uređaja i omogućiti primenu visokih standarda bezbednosti proizvoda i usluga u realnom svetu.

Glavni cilj CHACE-a je da pronađe i otkloni sve potencijalne bezbednosne greške pre nego što uređaji dođu do kupaca. Tokom prošle godine, nastao je problem koji je imao globalne posledice, a koji su izazvali FREAK, Heartbleed i POODLE na skoro svim online tehnologijama. Kreiranjem automatizovanih alata za skeniranje potencijalnih problema, a svaki od njih će moći da se otkloni brzo i efikasno. Takođe, radi se na unapređenju tehnika koje će formalno obezbediti sisteme i matematički dokazati njihovu bezbednost.

PKI sertifikovan servis omogućiće proizvođačima uređaja i pružaocima usluga da osiguraju bezbednost IoT umreženih uređaja i ekosistema. Korišćenjem PKI sertifikovanog servisa klijenti će moći da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost, dok će o infrastrukturnoj bezbednosti upravljanja voditi računa Certicom tim.

PKI sertifikat je dostupan svim proizvođačima uređaja i pružaocima usluga BlackBerry IoT platforme, kao i korisnicima drugih umreženih uređaja ili ekosistema Elliptic Curve, hybrid, ili legacy RSA sertifikovanih uređaja.