Canon EOS 5D

Canon je danas predstavio dugo očekivani

EOS 5D Mark IV, najnoviji dodatak legendarnoj liniji EOS 5D namenjenoj fotografima koji žele da zabelže savršenu fotografiju. Poznata po tome da omogućuje korisnicima da ispričaju priče koje se jednostavno moraju ispričati, serija EOS 5D poslužila je za snimanje brojnih najvažnijih trenutaka u svetskoj istoriji. Ovaj  fotoaparat je naslednik modela EOS 5D Mark III i konstruisan je na temelju povratnih informacija od fotografskih zajednica iz prve ruke kako bi se stvorio najsvestraniji model EOS dosad. Dolazi sa 30,4-megapikselnim CMOS senzorom sa širokim rasponom ekspozicije, vrlo brzim snimanjem od 7 sličica u sekundi (fps), internim snimanjem 4K filmova i ugrađenim Wi-Fi-jem i GPS-om, pa ovaj fotoaparat spaja brzinu i rezoluciju sa izvrsnim sposobnostima snimanja u uslovima slabog osvetjenja i funkcionalnostima vezanim za filmove. EOS 5D Mark IV uz to je prvi EOS fotoaparat koji koristi inovativni data format Dual Pixel RAW, omogućujući fotografima da detaljno podese fotografije u postprodukciji prilagođavajući ili ispravljajući tačku oštrine, pomerajućii bokeh prednjeg plana ili smanjujući ghosting na slici.

Canon je danas predstavio i dva nova visokoperformansna objektiva iz serije L, EF 24-105mm f/4L IS II USM i EF 16-35mm f/2.8L III USM, koji će funkcionisati uporedo sa fotoaparatom.

Razlika je u detaljima

EOS 5D Mark IV odlikuje Canonov novi 30,4-megapikselni CMOS senzor punog kadra koji stvara fotografije prepune detalja, čak i kod najsvetlijih delova i najtamnijih senki. Uz ISO raspona 100 – 32000, proširivo sa 50 do 102.400, fotografije se mogu snimati u uslovima najrazličitijih osvetljenjia. Poboljšan algoritam za obradu šuma dodatno unapređuje snimanje u uslovima slabe osvetljenosti, što je savršeno za fotoreportere koji moraju da snime ključne događaje bez obzira u kakvim se uslovima radi.

Uz EOS 5D Mark IV i njegov sastav širokog retikularnog automatskog fokusa sa 61 tačkom, praćenje lica i boja objekata koji se brzo kreću jednostavan je zadatak. Automatski fokus sa 61 tačkom / 41 presekom pokriva prošireno područje senzora i nudi mogućnost fokusiranja čak i pod mesečinom na EV-3 pomoću moda snimanja preko tražila ili EV-4 u modu rada Live View. EOS 5D Mark IV omogućava korišćenje proširenja sa svim telefoto objektivima za f/8 autofokus sa 61 tačkom, uključujući 21 presek za još veću preciznost. 3,2-inčni LCD visoke rezolucije čijim se svim menijima rukuje putem dodira uparen je s novim dugmetom za autofokus „Area Selection“ (Odabir područja) koji omogućava brz odabir točke autofokusa. Fotoaparat nudi i napredni senzor 150K RGB+IR za merenje sa zasebnim procesorom DIGIC 6 za precizne ekspozicije i otkrivanje i praćenje objekta.

Potreba za brzinom

Tehnologije očitavanja velike brzine i procesor DIGIC 6+ čine da je EOS 5D Mark IV stvoren da reaguje u trenu i nikad ne promaši snimak, odnosno da možete da snimate 7 fotografija u sekundi u punoj rezoluciji sa potpunim AF / AE praćenjem. Uz snimanje do 21 RAW slike ili neograničenog broja JPEG-ova u jednom nizu snimaka uvek ćete biti spremni za sledeću fotografiju. Kad je nužna diskrecija, npr. prilikom snimanja prelomnih vesti ili životinja u njihovom prirodnom staništu, fotoaparat nudi modove rada „Silent Single“ (Jedan tih snimak) i „Silent Continuous“ (više tihih  snimaka) koji omogućavaju snimanje uz minimalnu buku.

Uskočite u izradu 4K filmova

Uz EOS 5D Mark IV snimanje 4K filmova dostupno je svima koji žele da koriste snagu videozapisa da bi pokazali širu sliku. Kao pravi zaista svestran fotoaparat on nudi snimanje DCI 4K (4096 x 2160) pri 30/25/24 sličica u sekundi i mogućnost vađenja JPEG slika rezolucije 8,8 megapiksela iz 4K videozapisa, pa je izvrstan za sve koji žele jednostavno da  jednostavno pređu sa videozapisa na fotografije. Stvaranje kvalitetnih snimaka nikad nije bilo važnije, jer servisi za streaming sve češće zahtevaju da se sadržaji snimaju korišćenjem najnovijih dostupnih tehnologija. EOS 5D Mark IV donosi taj napredak u obliku video DSLR-a s internim 4K snimanjem, 120p HD-om, Dual Pixel CMOS autofokusom, filmom sa vremenskim protokom i novim načinom rada HDR filma.

Poboljšana funkcionalnost i mogućnosti povezivanja

EOS 5D Mark IV donosi celi niz novih i proboljšanih funkcija koje je zahtevala Canonova zajednica profesionalaca, pa nudi nenadmašnu fleksibilnost kada se radi o povezivanju. Ugrađeni Wi-Fi omogućava daljinsko upravljanje i siguran prenos datoteka (FTPS/FTP) putem pametnih uređaja i aplikacije Canon Camera Connect, a NFC omogućuje trenutno povezivanje kompatibilnih uređaja. GPS geotaguje svaku fotografiju u EXIF podacima uz automatska ažuriranja vremena koja pomažu prilikom upravljanja fotografija, dok se automatski ugrađuju IPTC metapodaci, npr. pojedinosti sa snimanja.

Unapređena otpornost na vlagu i prašinu čini ovaj fotoaparat savršenim za fotografe putnike ili fotoreportere koji rade na zahtevnim terenima.

Otvaranje novih vidika uz nenadmašan kvalitet slike

Canon je poznat po najvećem sistemu objektiva na svetu, a danas tom neverovatnom portfoliju dodaje EF 24-105 mm f/4L IS II USM i EF 16-35 mm f/2.8L III USM. Zaista prilagodljiv i trajan objektiv za svakodnevnu upotrebu EF 24-105 mm f/4L IS II USM savršen je alat za svakog fotografa koji želi da postigne visoku oštrinu od ruba do ruba u celom rasponu zuma. Fokusna daljina od 24-105 mm i f/4 blenda savršeni su za razne scene, objekte i svetlosne uslove, dok poboljšan IS sa 4 postavke i novi EDM za dizajn videozapisa nude tiho podešavanje otvora blende tokom snimanja filma. Za snimanje slika izuzetno visokog kvaliteta kojima  nastojimo da zadivmo, Canon sa ponosom predstavlja EF 16-35 mm f/2.8L III USM. Ovaj objektiv visokih performansi savršeno skladno funkcioniše sa senzorima visoke rezolucije kao što je onaj kod fotoaparata EOS 5D Mark IV i nudi izuzetan kvalitet slika profesionalcima i ozbiljnim entuzijastima. Svestrana fokusna daljina (16-35 mm) svideće se fotografima venčanja i fotoreporterima koji moraju da snimaju izbliza, dok ga brz i dosledan maksimalan otvor blende od f/2.8 čini logičnim izborom svih koji snimaju pri slabom osvetljenju.

Proširenje funkcionalnosti modela EOS 1DX Mark II

Na temelju povratnih informacija korisnika Canon danas najavljuje novo ažuriranje programske podrške za EOS-1D X Mark II. Ažuriranjem se dodaje podrška za IPTC i ton LCD-a u boji kao što to ima EOS 5D Mark IV, ali se i poboljšavaju funkcionalnosti mreže i GPS-a. Programska podrška će biti dostupna u septembru, a da biste saznali više, posetite web-sajt http://www.canon-europe.com .

Glavne funkcije modela EOS 5D Mark IV:

 • CMOS senzor od 30,4 megapiksela sa velikom širinom ekspozicije
 • konstruisan za rad sa inovativnim Dual Pixel CMOS autofokusom i Dual Pixel RAW-om
 • korak dalje u kinematskom formatu 4K sa DCI-jem 4K do 30p
 • mogućnosti povezivanja putem ugrađenog Wi-Fija, NFC-a i GPS-a

Glavne funkcije objektiva EF 24-105mm f/4L IS II USM:

 • svestrani raspon zuma od 24-105 mm
 • konstantno maksimalan otvor blende od f/4
 • konstrukcija otporna na vremenske usluge iz serije L
 • stabilizator slike sa 4 postavke
 • napredna optička konstrukcija

Glavne funkcije objektiva EF 16-35mm f/2.8L III USM:

 • svestran skup fokusnih daljina sa širokim uglom
 • premium kvaliteta slike
 • brzi konstantni otvor blende f/2.8
 • trajna konstrukcija iz serije L
 • napredno automatsko fokusiranje