Canon Inc. je danas objavio da je prevazišao novi izazov u proizvodnji fotoaparata – 10. novembra broj ukupno proizvedenih fotoaparata sa izmenjivim objektivom iz serije EOS, uključujući digitalne fotoaparate i fotoaparate s filmom, premašio je 80 miliona primeraka. Osamdesetmiloniti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS je primerak modela EOS 5DS R, koji se može pohvaliti najvećim brojem piksela u svom segmentu.

Proizvodnja Canon-ovih SLR fotoaparata iz serije EOS započeta je 1987. godine, a značajnije je porasla širenjem digitalnih SLR fotoaparata početkom prethodne decenije, što je na kraju rezultovalo i današnjim obeležavanjem 80 miliona proizvedenih primeraka fotoaparata EOS.

Predstavljena u martu 1987. kao nova generacija AF SLR fotoaparata, serija EOS je prva na svetu prikazala kontrolu s elektronskim sistemom za priključivanje, omogućavajući potpunu elektronsku kontrolu celog fotoaparata, a ne samo objektiva i kućišta.

Canon proizvodi sve ključne delove koji se koriste u seriji EOS, što kompaniji omogućava da ponudi još bolji portfelj proizvoda, izborom optimalnog senzora za svaki model. Zahvaljujući tome, Canon je pomogao da se stvori nova era fotoaparata, predstavljanjem inovativnih proizvoda kao što su kompaktni, lagani model EOS 500, kojim je značajno proširen broj korisnika Canon-ovih fotoaparata, ili čuvena serija EOS 5D koja ove godine obeležava svoju desetu godišnjicu.

Kao rezultat ovakvog načina proizvodnje i doslednih inovacija u proizvodima, Canon je uspešno zadržao prvo mesto u svetu među proizvođačima fotoaparata sa izmenjivim objektivom2 već 12 godina za redom, od 2003. do 2014.

Canon EOS 5
Canon EOS 5

Novi momenat dolazi nakon što je u julu 2015. obeležena proizvodnja 110-milionitog izmenjivog objektiva iz serije EF, predstavljene istovremeno uz SLR fotoaparate serije EOS, čime je postavljen novi svetski rekord u broju proizvedenih izmenjivih objektiva.

Canon će nastaviti da usavršava imaging tehnologije zasnovane prvenstveno na osnovnim optičkim tehnologijama, težeći cilju da proizvede izuzetne i pouzdane objektive i fotoaparate koje zadovoljavaju različite potrebe fotografa – od korisnika početnika preko naprednih amatera pa do profesionalaca – nastavljajući da bude predvodnik u novim tehnologijama i stvarajući nova doživljaje u svetu foto i video-zapisa.