Kompanija Canon podržava Internacionalni foto konkurs „Biodiverzitet“ koji traje do 15. oktobra u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a uz podršku društva National Geographic.

Canon, kao vodeći svetski proizvođač rešenja za obradu slike, stao je uz foto konkurs kako bi svoje bogato iskustvo na polju fotografije i foto opreme preneo svim učesnicima, ali i kako bi najbolji među učesnicima bili nagrađeni vrhunskom Canon opremom kojom će moći na još bolji način da istaknu svoju kreativnost.

Canon EOS 7D Mark II
Canon EOS 7D Mark II

Na foto konkursu koji je trajao mesec dana fotografi iz celog sveta su imali priliku da ispričaju svoju priču o prirodi kroz četiri konkursne kategorije:

Divlji svet – fotografije retkih i nesvakidašnjih momenata u biljnom i životinjskom svetu, koje kreativno ističu karakter i ponašanje određene vrste u njenom prirodnom staništu

  • Crvena lista – fotografije na kojima su snimljene neke od najređih vrsta današnjice, vrste i ekosistemi koji su po kategorizaciji Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) ranjive ili ugrožene
  • Pejzaži – kategorija kroz koju mogu prikazati oblasti od pustinja do tajgi na kojima se spoznaje lepota prirode
  • Ljudi – fotografije koje oslikavaju lepotu i raznolikost ljudske vrste, različite kulture, običaje i rase sa svih meridijana.

Prema propozicijama konkursa, svaki autor je mogao da učestvuje sa po tri fotografije u digitalnoj formi, a eminentni žiri koji čine Tino Soriano, fotograf National Geographic, Robin Mur, predstavnik National Geographic Creative i Igor Ril, urednik časopisa National Geographic Srbija će proglasiti najbolje radove u svakoj kategoriji. Proglašenje najboljih 25 radova i njihova izložba predstaviće se u galeriji “Macola” u Drvengradu na Mokroj Gori 26. oktobra, na dan otvaranja III Svetskog kongresa Biodiverzitet koji će trajati do 29. oktobra.

Osim priznanja i prilike da njihovi radovi budu izloženi tokom Kongresa, autori najboljih fotografija u svakoj od kategorija dobiće vredne Canon nagrade, između ostalih Canon EOS 1200D digitalni fotoaparat sa izmenjivim objektivima koji omogućava beleženje posebnih trenutaka, detalja i atmosfere, čak i u uslovima slabog osvetljenja (http://www.canon.rs/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_1200d); Canon 50mm f2.5 compact macro objektiv koji će im omogućiti fotografisanje veoma malih objekata izbliza i otkrivanje detalje koji često nisu vidljivi golim okom, ali i slikanje divljih životinja, insekata i cveća (http://www.canon.rs/for_home/product_finder/cameras/ef_lenses/macro); Odnosno Canon SELPHY CP910, kao jednostavno rešenje za bežično štampanje sa smartfona i fotoaparata gde god da se nalazite (http://www.canon.rs/for_home/product_finder/printers/direct_photo/selphy_cp910).