Canon Europe, vodeći svetski proizvođač rešenja za obradu slike, predstavio je na konferenciji IFSEC 2016 osam novih mrežnih kamera rezolucije 2 megapiksela. Nova serija uključuje spoljni model s beskonačnim pomeranjem u 360⁰, 30x optičkim zumom i brzom autofokusom, kao i dva nova četvrtasta modela tipa „metak“ s 20x optičkim zumom kao prve Canonove modele ove vrste.
Svih osam novih modela su prikazani uz nedavno predstavljenu kameru VB-H651V i Canonovu novu perjanicu među kamerama koje rade u uslovima niskog osvetljenja VB-M50B, koja je u mogućnosti da snima jasne, čiste slike pri lošem osvetljenju čak i kod najvećeg zuma.
Julian Rutland, direktor marketinga za mrežna video-rešenja u regiji Evrope, Bliskog Istoka i Afrike u kompaniji Canon Europe, kaže, „Sigurnosno tržište i dalje se širi i razvija, ali pri tome postizanje najvišeg kvaliteta slike, posebno u uslovima lošeg osvetljenja, ostaje ključni prioritet u branši. Naše nove kamere su moćan dodatak našoj postojećoj ponudi, pružajući sve prednosti unapređene tehnologije i objektiva visokog kvaliteta. One demonstriraju mogućnosti i rešenja za obradu slike kao izuzetnost tipičnu za Canonovu tehnologiju, te sistemskim integratorima i montažerima nude mogućnost da ponude prilagođena rešenja svojim korisnicima u čitavom rasponu ciljnih industrija.”

 

Izuzetan kvalitet slike

Novi CMOS senzor visoke osetljivosti i rezolucije 2 megapiksela omogućava kamerama da zabeleže Full HD slike čak i u sve izazovnijim svetlosnim uslovima. To je esencijalno u nizu sigurnosnih primena, od nadzora gradova do kritične infrastrukture, kada precizno zabeležena lica osoba ili detalji s registarske tablice vozila mogu poslužiti kao dokazi neprocenjive vrednosti.
VB-R13VE, spoljna 360⁰ PTZ kamera otporna na vandalizam, takođe dolazi s 30x optičkim zumom i brzim automatskim fokusiranjem za slike vrhunske čistoće. U spoju s objektivom ultra-niske disperzije, koji sprečava izobličavanje slike nastalo zbog nepravilnosti u staklu, kamera može da zabeleži oštre i jasne slike. To omogućava vrhunski kvalitet i izuzetnu vernost boja koje rezultiraju čistim video-zapisom savršenim za kritične infrastrukturne primene.

 

Nova tehnologija i nove karakteristike

Sve nove kamere opremljene su novom Canonovom tehnologijom Motion-Adaptive Noise Reduction koja automatski prilagođava smanjenje šuma kada kamera otkrije pokrete unutar kadra. Dinamičkim prilagođavanjem smanjenja šuma u stvarnom vremenu, zavisno od scene i uslova, Motion-Adaptive Noise Reduction smanjuje nivo šuma i veličinu video-zapisa bez gubitka kvaliteta.
Novi grafički korisnički interfejs i posebni ugrađeni Mobile Viewer dodati su za kompatibilnost s većim brojem web browser-a i mobilnih uređaja, dizajnirani da montažerima i krajnjim korisnicima ponude jednostavan, bežični pristup kameri i njenim karakteristikama i učine postavljanje lakšim.

 

Jedinstvene karakteristike pojedinih modela uključuju:

360⁰ kamere s kontinuiranim pomeranjem:

  • VB-R13VE i VB-R12VE (spoljni modeli s vrhunskom zaštitom od vandalizma i vremenskih uslova), VB-R13 (unutrašnji model): Brze mrežne kamere s pomeranjem, naginjanjem i zumom (pan, tilt, zoom – PTZ) opremljene su 30x zumom, kontinuiranim pomeranjem u 360⁰, brzim automatskim fokusom i ultrabrzom kontrolom pomeranja i naginjanja od 450⁰ u sekundi da bi omogućile najveći vizuelnu pokrivenost i osigurale efikasan nadzor širokog raspona izazovnih okruženja. Zahvaljujući Canonovoj tehnologiji Enhanced Digital Zoom, kamere nude digitalni zum od 120x prilikom prenosa u niskoj rezoluciji

Kamere tipa „metak“:

  • VB-H761LVE i VB-H760VE: Spoljne kamere s čvrstom kutijom (po standardu IK09) opremljene objektivima sa zumom od 20x kao i performansama pri slabom osvetljenju do čak 0,06lx (u boji). VB-761LVE nudi performanse pri slabom osvetljenju do 0,04lx (mono), a VB-H760VE stvara oštre mono slike do 0,003lx bez pomoći infracrvenog svetla. VB-761LVE nudi i način rada Clear IR, koji smanjuje zamućenje i podrhtavanje prouzrokovano toplotom i stvara čiste, oštre monohromatske slike udaljenih predmeta
  • VB-H751LE: Spoljna kamera s čvrstom kutijom i ultra-širokim uglom od 124,3⁰, 2,4x zumom te performansama pri slabom osvetljenju do 0,035lx (u boji) i 0,002x (mono), s ugrađenim infracrvenim mogućnostima za danonoćni nadzor visokog kvaliteta


 

Kamere s čvrstom kupolom:

  • VB-H652LVE: Spoljna kamera s kupolom otporna na vandalizam (po standardu IK10) s infracrvenim LED osvetljenjem i širokim uglom od 122⁰, otporna na vodu po standardu IP66, s ugrađenim vijcima otpornim na pokušaje uklanjanja, dizajnom toka vazduha koji sprečava zamagljivanje i opcionim grejačem
  • VB-H651VE: Spoljna kamera s kupolom otporna na vandalizam (po standardu IK10) i opremljena 2,4x optičkim zumom, širokim uglom od 122,5⁰ te performansama pri slabom osvetljenju do 0,035lx (u boji) i 0,002lx (mono)

Spoljni modeli vrste „metak“ i spoljni modeli s kupolom napravljeni su tako da rade u izazovnim vremenskim uslovima, uključujući gotovo slanu vodu ili hladna područja podložna mrazu.
Sve nove kamere kompatibilne su ONVIF profilima S i G što im omogućava jednostavniju integraciju s većinom VMS platformi te snimanje, pretraživanje i reprodukciji snimaka s uređaja za snimanje.