Canon Cinema EOS

Canon slavi 10-godišnjicu svoje renomirane Cinema EOS linije proizvoda, koju hvale producenti filmova kao što je Jimmy Chin, režiser i producent dokumentarca Free Solo koji je osvojio Oskara, a Cinema EOS liniji se odaje priznanje u posebnoj Shutter Stories epizodi. Podkast uključuje diskusiju na temu Canon-ove priznate nauke o bojama i visokog kvaliteta slike, a Džimi govori o tome kako je linija tih proizvoda podržala njegov profesionalni razvoj.

Osvrćući se na 2011, Canon je pomerio granice lansiranjem Cinema EOS sistema tako što je tržištu predstavio svoju prvu Full HD digitalnu filmsku kameru i namenske objektive za kameru. Nadovezujući se na priznanja koja je EOS 5D Mark II dobio za snimanje holivudskih filmova i hit TV programa, EOS C300 postala je prva Canon-ova namenska filmska kamera. Zahvaljujući CMOS senzoru koji je postigao video reprodukciju uporedivu sa 35-milimetarskim filmom, dobila je nagradu Emi za tehnologiju i inženjerstvo 2012. godine. Ovo je utrlo put ostatku Canon-ove Cinema linije proizvoda, obezbeđujući producentima filmova unapređenje do prave filmske kamere, koja se ubrzo koristila za brojne televizijske, pa čak i igrane filmove uključujući film Kapetan Filips koji je nominovan za Oskara, kao i Netflixovu hit krimi seriju The Confession Tapes.

Novi sistem je bio revolucionaran, omogućavajući kinematografima čitav spektar kreativnih prilika i mogućnosti snimanja. Od tada je Canon za potrebe filmske industrije predstavio niz revolucionarnih tehnologija kroz svaku od 13 inovativnih kamera dodatih u liniju proizvoda, od moćnog i preciznog Dual Pixel CMOS AF-a koji se originalno pojavio u modelu Canon EOS 70D, do kamere EOS C200 koja je prva predstavila Canon-ov Cinema RAW Light – tehnologiju koja je snimanje RAW zapisa učinila efikasnijim nego ikada do tada. Dodatno proširujući mogućnosti snimanja filmova, prošle godine je Canon započeo novu eru sistema Cinema EOS kroz model EOS C70, prvi u liniji koji koristi RF nosač.

Kako bi obeležio ovu posebnu godišnjicu, Canon je uzbuđen što će imati priliku da razgovara sa producentima filmova Meena Singh i Jimmy Chin o Cinema EOS liniji proizvoda. Voditelj će biti Canon ambasador, Ilvy Njiokiktjien, a oni će se osvrnuti na proteklih 10 godina Cinema EOS sistema, uključujući ključna tehnološka dostignuća i impresivnu liniju danas dostupnih filmskih kamera visokih performansi. Prilikom diskusije o kompletu koji koriste i na koji način on podržava njihov proces rada, ispričaće priče iza nekih od njihovih najupečatljivijih projekata. Podkast će biti dostupan od 17. novembra.

Yuichi Ishizuka, CEO Canon EMEA, komentariše: „Dok obeležavamo 10-godišnjicu našeg Cinema EOS sistema, osvrćemo se na dostignuća koja su otključala nove mogućnosti za filmsku industriju. Nakon uspeha modela EOS 5D Mark II na filmu i televiziji, počeli smo da dobijamo zahteve od industrije za kamerama i objektivima optimizovanih za film i tako smo razvili Cinema EOS System. Od tada smo nastavili da pratimo promenljive potrebe industrije i tokom poslednje decenije pomerili smo tehničke granice kako bismo razvili svestranu liniju proizvoda, uključujući 13 kamera i 30 kinematografskih objektiva koji su kinematografima pomogli da svoje priče ožive putem video zapisa. Danas je budućnost video industrije uzbudljiva – aktivnija je i raznovrsnija nego ikada do sad. Kao jedna od retkih kompanija koja razvija sve tri ključne komponente svojih kamera – objektive, senzore i procesore – naša je stalna odgovornost da razvijamo sve fleksibilnije proizvode koji prevazilaze očekivanja klijenata po pitanju kvaliteta slike, što je oduvek bilo u srži Cinema EOS linije proizvoda.“