Canon EOS 5DCanon EOS 5D

U martu 2017. Canon će proslaviti 30 godina predstavljanja svog svetski poznatog EOS sistema koji obuhvata seriju fotoaparata EOS sa izmenljivim objektivima i raznoliku ponudu dodatne opreme, počevši od izmenljivih objektiva EF.

Canonov sistem EOS premijerno je predstavljen u martu 1987. izlaskom SLR fotoaparata EOS 650 i objektiva EF.1 EOS je akronim izraza „Electro Optical System” (elektro-optički sistem), a istovremeno i vrlo prikladno ime starogrčke boginje zore. Serija EOS bila je prvi potpuno elektronički nadogradivi sistem na svetu, što je sada uobičajeno kod svih fotoaparata i proizvođača.

Canon EOS 7D Mark II

Svi glavni delovi digitalnog fotoaparata – CMOS senzor, procesor slika i izmenljivi objektivi – koji se koriste u sistemu EOS su razvijeni interno (razvio ih je dakle sam Canon), pa je Canon kontrolisao sve delove obrade slika od snimanja do izlaznog rezultata. To je značilo da su Canonovi proizvodi brzo postali standard kvaliteta slike i performansi u beleženju i prikazu boja.

Drugi ključni trenuci u istoriji Canonovog sistema EOS uključuju predstavljanje prvog DSLR-a s početka ponude, modela EOS 300D, u septembru 2003., čime smo ušli u novo digitalno doba. EOS 300D bio je hvaljen zbog svog kompaktnog i lakog dizajna, lakoće upotrebe i konkurentne cene. Predstavljanje tog modela pomoglo je Canonu da 2003. godine postane vodeći proizvođač na tržištu fotoaparata sa izmenljivim objektivima i zadrži tu poziciju svih narednih 13 godina. Zahvaljujući stalnoj podršci korisnika, u novembru 2015. ukupno je proizvedeno 80 miliona fotoaparata iz serije EOS, a u avgustu 2016. ukupan broj proizvedenih objektiva EF premašio je brojku od 120 miliona komada.

Sistem EOS sada obuhvata i Cinema EOS koji se sastoji od 24 kamere2 i ponude od 97 modela objektiva EF. Uz tako bogatu lepezu proizvoda sistem EOS je namenjen zadovoljavanju najrazličitijih potreba i želja različitih korisnika.

Od svog predstavljanja 1987. sistem EOS stalno je nastojao da proširi granice mogućnosti fotografisanja, a oslanjajući se na vlastite optičke tehnologije Canon nastavlja da donosi inovacije u radu sa slikama uz istovremeno unapređivanje sistema EOS tako da zadovoljava potrebe sve različitijih korisnika i promoviše korišćenje fotografija i video-zapisa kao ključnih oblika vizuelne komunikacije.

 

Glavni događaji u 30-godišnjoj istoriji:

 • najavljeni EOS 650 i EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35-105mm f/3.5-4.5 te EF50mm f/1.8
 • predstavljen EOS-1, Canonov prvi profesionalni fotoaparat sa automatskim fokusiranjem
 • predstavljen EOS 5 sa sistemom automatskog fokusiranja sa praćenjem očiju
 • Canonov prvi kućni digitalni fotoaparat EOS D30
 • predstavljen EOS-1Ds, Canonov prvi interni digitalni profesionalni fotoaparat
 • predstavljen EOS 300D, prvi DSLR sa cenom manjom od 1.000 evra
 • najavljen EOS 5D, prvi jeftiniji DSLR sa punim kadrom
 • – EOS 5D Mark II, prvi DSLR sa opcijom snimanja Full HD video-zapisa
 • predstavljanje linije profesionalnih digitalnih video-kamera Cinema EOS
 • predstavljanje Canonovog prvog fotoaparata bez ogledala EOS M
 • dostignuta brojka od 80 miliona proizvedenih fotoaparata
 • dostignuta brojka od 120 miliona proizvedenih objektiva