Speedlite 470EX-AI

Canon Europe je predstavio prvi blic na svetu opremljen AI Bounce funkcijom – novom automatskom inteligentnom (AI) funkcijom koja fotografisanje uz pomoć blica čini jednostavnim i predvidljivim. Ova revolucionarna nova tehnologija inteligentno proračunava položaj glave blica i automatski njome upravlja, kako bi stvorila optimalno osvetljenje za neverovatne slike. Od fotografskih entuzijasta koji uče kako da koriste blic, do profesionalaca koji žele jednostavno fotografisanje, Canon Speedlite 470EX-AI je neizostavni deo opreme fotografa.

Jo Thorne, priznata fotografkinja portreta, lifestyle scena i venčanja, koristila je ovaj blic dok je još bio u razvoju. Prokomentarisala je svoje iskustvo: „Koristeći Speedlite 470EX-AI tokom nekoliko nedavnih različitih snimanja, dobila sam izuzetne rezultate, daleko iznad mojih očekivanja. Velika brzina i jednostavnost podešavanja Speedlite 470EX-AI blica znače da sam bila u mogućnosti da uhvatim više trenutaka čiste akcije, što je dovelo do smanjenja vremena provedenog u post-produkciji i mogućnost izbora između više fotografija. Korišćenje ovog blica je u meni ponovo probudilo ljubav prema svetlu, što može dodati ogromnu vrednost slici.”

Revolucionarna inovacija u svetu bliceva – AI Bounce

AI Bounce funkcija automatizuje odbijanje svetla blica na fotografijama. Ova, do sada neviđena, inovacija koristi testni blic kako bi izračunala idealni ugao za prirodno i privlačno osvetljenje, dok istovremeno automatski pomera motorizovanu glavu blica u optimalan položaj za savršeno osvetljenje.

Potpuno automatizovani režim rada[i] pažljivo pomera glavu blica za svaki novi snimak, eliminišući neželjene komplikacije pri fotografisanju. Pored toga, ne morate gubiti vreme na procenu snimka i ručno pomeranje glave blica. Zahvaljujući tome fotografi svih nivoa veština mogu sigurno i brzo koristiti blic, uvereni da će im Speedlite 470EX-AI pomoći da konstantno dobijaju prelepe fotografije.

Poluautomatski režim rada je namenjen onima sa većim iskustvom u fotografisanju sa blicem i omogućava korisniku da podesi ugao odbijanja blica u različitim scenarijima snimanja. Speedlite 470EX-AI potom automatski prilagođava glavu blica različitim usmerenjima fotoaparata. Ova revolucionarna tehnologija daje veću mogućnost fotografima da budu kreativni sa svojim osvetljenjem, a da istovremeno postignu konzistentnost u svakom snimku. Ovo je presudno za fotografe koji rade portrete i stalno se prebacuju između portretnog i pejzažnog položaja.

Moćan i pouzdan

Speedlite 470EX-AI koristi moć i pouzdanost Canon-ove tehnologije bliceva, kako bi pružio neverovatno osvetljenje u različitim scenarijima snimanja. Ovaj revolucionarni blic ima vodeći broj 47m[ii] kako bi stvorio snažno osvetljenje na većim udaljenostima, što je odlično za snimanje u velikim prostorima i kod kompleksnih scenarija snimanja kada svi objekti moraju biti dobro osvetljeni. Impresivna pokrivenost širokougaonog objektiva – od 24 mm do 105 mm – a moguće je čak i 14 mm sa ugrađenim adapterom, daje raspodelu blica dovoljno jaku da osvetli snimke napravljene širokougaonim objektivom. Ovo je posebno korisna mogućnost kod fotografisanja venčanja, kada treba napraviti grupne fotografije.

Čak i najspontaniji trenuci se mogu snimiti uz osvetljenje koje izgleda prirodno, jer se Speedlite 470EX-AI puni brzo i tiho, za samo 5,5 sekundi do punog kapaciteta sa 4 AA/LR6 baterije, ili za 3,5 sekundi sa punjivim NiMH baterijama. Ovo je izuzetno praktično kada se snimaju brzi uzastopni snimci, kao na primer na venčanjima. Speedlite 470EX-AI ima i funkciju brze sinhronizacije, koja omogućava brzo uzastopno okidanje blica, a time i korišćenje veće brzine zatvarača, nego što je to normalno moguće.  To je posebno korisno kod akcionih scena ili da bi se kreirala tamna ili zamućena pozadina kod slika na kojima se ističe određeni objekat.

 

Zadovoljite svoju kreativnost, poboljšajte kontrolu

Rotirajući glavu blica 180 stepeni levo i desno, kao i 120 stepeni gore, funkcija AI Bounce omogućava fotografima da se prilagode različitim okruženjima i uklone neželjene senke. Na Speedlite 470EX-AI se može postaviti poseban adapter, kako bi se dobilo mekše osvetljenje, koje omogućava mnogo više blistavih portreta. Uz ovaj nivo kontrole blica, fotografi mogu da se fokusiraju na pravljenje visokokvalitetnih, dobro osvetljenih fotografija koje bez izuzetka daju nenadmašne rezultate.

 

Sa 19 prilagođenih funkcija, Speedlite 470EX-AI nudi potpunu kreativnu kontrolu, jer fotograf može prilagoditi podešavanja svojim potrebama, u nastojanju da napravi prelepe i jedinstvene snimke. Funkcija bežičnog optičkog prijemnika omogućava da se blic koristi na udaljenosti do 10 metara od fotoaparata. Sa ugrađenom mogućnošću Speedlite predajnika ili sa Speedlite-om sa optičkim predajnikom, omogućena je dodatna kreativnost, kroz eksperimentisanje sa različitim scenarijima osvetljenja. Ovo je savršeno za fotografe koji za cilj imaju kreiranje vlastitog stila osvetljavanja. Matrični LCD ekran ima intuitivni interfejs, pa se fotografi mogu lako kretati kroz podešavanja blica i pomoću prioritetnih podešavanja odabrati koliko će osvetljenje biti raspršeno ili koncentrisano. Kako bi se izvukao maksimum iz blica, tasterima sa prečicama i točkićem za kontrolu se brzo može pristupiti podešavanjima, čime se dobija kreativni efekat i ravnomerna raspodela svetla po celoj slici.

 

-# # #-

Ključne karakteristike

  • AI Bounce sa automatskim i poluautomatskim režimima rada
  • Vodeći broj 47 (m, ISO 100)
  • Široka pokrivenost blicem 24 to 105mm
  • Bežični optički prijemnik
  • Veliki LCD i intuitivni korisnički interfejs

[i] Iako je kompatibilan sa svim EOS proizvodima, AI Bounce će u potpuno automatskom režimu raditi na Speedlite 470EX-AI samo sa EOS modelima proizvedenim posle 2014. godine, izuzimajući EOS 2000D, EOS 4000D, 1300D, EOS M6, EOS M5 i EOS M3

[ii] Speedlite visokih performansi postiće vodeći broj 47 m na udaljenosti od 105 mm uz ISO 100