Vionnet

Ovog vikenda Kotor je bio centar visoke mode i domaćin 19. INTERNACIONALNE SMOTRE MODE koju su 29. i 30. jula organizovali ovaj grad i modna agencija Fabrika. Podršku događaju dala je kompanija Canon koja se pobrinula da gosti ove ekskluzivne manifastacije i nakon njenog završetka  mogu da uživaju u atraktivnim fotografijama zabeleženim na njemu.

Modna manifestacija koja je tradicionalno održana na platou ispred kotorske katedrale Sv. Trifuna,  obuhvatila je revije italijanskog, francuskog i crnogorskog predstavnika visoke mode. Predstavnik crnogorske mode ove godine je bio Boris Čalić, a inostrane modne kuće koje su se predstavile su Gattioni iz Italije 29.07. i Vionnet kao predstavnik francuske i italijanske mode 30.07. 2016. godine.

Modnu kuću Gattinoni je 1946. godine osnovala čuvena Fernanda Gattinoni, koja je stvorila jednu od vodećih svetskih modnih kuća visoke mode. Tada najpoznatije žene sveta kao što su Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Kim Novak, Ava Gradner, Princeza Margareta, Ana Magnani, Gina Lollobrigida, Lana Turner i mnoge druge nosile su njene modele i nazivale je modnim genijem, a za većinu je radila i kostime za najpoznatije filmove svetske kinematografije. Čuveni Stefano Dominella i Guilermo Mariotto, svaki na svoj način, predvodili su tim GATTINONIA koji se spredstavio u Kotoru.

Drugo veče bilo je rezervisano za modnu kuću Vionet koju je 1912. godine u Parizu osnovala Madelein Vionet kreatorka Britanske Kraljevske porodice. Madelein je bila začetnik novih koncepata, kreativnsoti i komercijalnih strategija koje se i danas koriste u modnoj industriji. Prva je oslobodila telo žene od steznika i korseta, izvlačeći iz žene njenu individualnost i omogućavajući joj da odsanja svoje modne snove. “Kada se žena smeje i haljina koja je na njoj se takodje smeje.“ Tim modne kuće Vionnet, koji se predstavio u Kotoru, činili su Goga Ashkenazi i Diego Dolcini jedan od najuticajnijih svetskih kreatora obuće.

U Kotoru su se ovim povodom okupili brojni predstavnici svetskog  džet seta i mnogobrojne poznate ličnosti.