U okviru razmene profesionalnih iskustava i znanja predstavnici Instituta za softverski inženjering Carnegie Mellon Univerziteta boravili su  u dvodnevoj poseti Nacionalnom CERT-u Srbije. Poseta je organizovana u okviru postupka učlanjenja u organizaciju FIRST, koji podrazumeva i obavezno upoznavanje prvog sponzora za učlanjenje sa radom i kapacitetima tima koji se kandiduje. FIRST (Forum of Incident and Response Security Teams) je međunarodna organizacija koja okuplja veliki broj CERT timova koji se bave zaštitom od bezbednosnih rizika i reagovanjem na incidente, uključujući posebno timove za bezbednost proizvoda iz vladinog, privrednog i akademskog sektora.

Institut za softverski inženjering Carnegie Mellon Univerziteta smatra se jednom od najeminentnijih institucija u oblasti informacione bezbednosti i tvorac je CERT organizacije. Naime, prvi CERT formiran je na ovom Univerzitetu, a sam program CERT deo je Instituta za softverski inženjering. Znak CERT je međunarodno zaštićeni znak ovog Univerziteta.

RATEL je u okviru nadležnosti Nacionalnog CERT-a imao priliku da po drugi put ugosti predstavnike Carnegie Mellon Univerziteta i na taj način dodatno unapredi već uspešnu saradnju u oblasti informacione bezbednosti.