viber

Porast sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece, više od 80% žrtava su mlađi od 13 godina Od sada zajedno u borbi i putem Vibera

Prema poslednjoj statistici globalne mreže INHOPE, čiji je Centar za nestalu i zlostavljanu decu član, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje pokazuje da je 82% zlostavljanja bilo nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96% slučajeva bile devojčice.

Kako ovo možemo da promenimo?

Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je Net Patrolu, jedinu onlajn platformu u Srbiji koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i skida štetan sadržaj sa interneta, u saradnji sa mrežom INHOPE i INTERPOL-om.

Na platformi rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, te prijavljuju nadležima u državi gde se taj isti sadržaj distribuira i hostuje, bilo da je to Srbija ili neka druga država.

U saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u narednim mesecima, radićemo na upoznavanju građana i javnosti sa time šta je štetan materijal, kako ga prepoznati i kako ga prijaviti.

Prijava štetnog materijala

Svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletna lica je zakonom kažnjivo. Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova. Ideja Centra za nestalu i zlostavljanu decu je da kroz Net Patrolu omogući svakom građaninu Srbije da, bilo anonimno ili predstavljajući se, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe. Na ovaj način svi zajedno, kao društvo, radimo na „čišćenju“ interneta, otkrivanju sajtova koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece i pronalasku osoba koje iza takvog materijala stoje.

Budite deo promene, CNZD od sada i na Viberu

Edukacija je najbolja prevencija, zato pozivamo sve građane Srbije da prate naše kanale putem kojih edukujemo o štetnom sadržaju i njegovoj prijavi. Od nedavno, jedan od najdelotvornijih kanala putem kojeg delimo važne informacije je i naš zvanični Viber kanal Centar za nestalu i zlostavljanu decu, na kom će vam korisne informacije i novosti uvek biti na raspolaganju. Od danas ćete moći besplatno da preuzmete sa Viber Stiker marketa i naš prvi paket interaktivnih Viber stikera „Hrabriša” klikom na OVAJ LINK, čime ćete automatski postati član našeg kanala na ovoj najpopularnijoj aplikaciji za razmenu poruka u regionu, kako biste mogli da podržite naš rad i na ovaj način.