Za deset dana, u Beogradu i drugim gradovima Srbije otvara se četvrta po redu nacionalna naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike“, koju Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU ove godine organizuju pod sloganom „Ritam matematike“

Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti od 5. maja do 5. juna 2015. organizuju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“ (M3). Tema ovogodišnjeg M3 je „Ritam matematike“, a izložbe, radionice i predavanja posvećene su vezi matematike, muzike, kreativnosti i ljudske svakodnevice.

Četvrti M3 se prostire na najviše lokacija do sada – popularne matematičke postavke nalaziće se na čak 12 lokacija samo u Beogradu, a u manifestaciju se uključilo više od petanest gradova širom Srbije. Pored pokroviteljstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, „Maj mesec matematike“ je ove godine okupio više od 20 partnera.

Četvrti M3 je u celom gradu. Tokom maja meseca, matematika će biti dostupna na svakom koraku – u gradskim prostorima kao što su Galerija nauke i tehnike SANU, Galerija RTS-a, Dom omladine, Studentski kulturni centar, Dečji kulturni centar i Kolarčev narodni univerzitet, ali i na Matematičkom fakultetu i Matematičkoj gimnaziji. Na samom kraju manifestacije, Centar za promociju nauke otvara i popularni Naučni klub CPN na novoj lokaciji, na Akademskom platou, sada i fizički na korak bliže znanju.

ČETVRTI „MAJ MESEC MATEMATIKE“ NA ČAK 12 LOKACIJA
ČETVRTI „MAJ MESEC MATEMATIKE“ NA ČAK 12 LOKACIJA

Četvrti M3 se proteže na ceo mesec. Svake nedelje tokom maja, u Beogradu se otvara bar po jedna interaktivna matematička izložba: „Vizualna matematika“ 5. maja, „Brojevi“ i „Svet zvuka“ 12. maja, „Art(o)physics“ 18. maja i „Matematika na ulici“ 20. maja. Maj mesec matematike obuhvata više od 25 zanimljivih radionica za školsku decu, više od 30 predavanja i tribina, kao i obilje pratećih programa.

Četvrti M3 donosi i dodatne sadržaje – uz ovu manifestaciju, CPN objavljuje knjugu „Nedovršena igra“ Kita Devlina, kao i posebnu publikaciju „Brojevi“. Inače, gost manifestacije je holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs.

„Maj mesec matematike“ je manifestacija koju su 2012. godine pokrenuli CPN i MI SANU, sa idejom da podstaknu interesovanje za predmet koji su, prema istraživanju percepcije nauke iz te godine, učenici smatrali najomraženijim u školama. Prve tri M3 manifestacije okupile su ogroman broj partnera, medija, ali i publike – M3 izložbe je prethodnih godina obilazilo od 100.000 do 120.000 ljudi.