pitajte.rs

Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) će obeležiti jedanaestu godišnjicu registracije domena .срб poklanjajući korisnicima interneta novi font – Etar RNIDS. Ovo je četvrta familija fontova koju RNIDS poklanja, a koja je kreirana u saradnji sa organizacijom Tipometar. Novi fontovi će biti predstavljeni 26. januara, a njihovo predstavljanje i sesija koja sledi pod nazivom “Srpski jezik i veštačka inteligencija” možete pratiti na Jutjub kanalu RNIDS-a od 11 sati. Nakon događaja, fontovi Etar RNIDS će biti dostupni za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS-a.

Etar RNIDS je sanserifno pismo svedene konstrukcije i neutralnog izraza. Pripada grupi grotesknih pisama koje se danas često koriste, kako u štampi tako i na vebu. Zbog svojih mekih detalja, zakrivljenih poteza, kao i blagih useka, dobija mekoću i karakter koji ovo tipografsko pismo odvaja od standardne forme grotesknih pisama. Useci mu pružaju bolju čitljivost u sitnom tekstu, kao i bogatiji i zanimljiviji utisak u krupnom planu. Neutralnost senzibiliteta fonta pruža mogućnost za široku upotrebu u najrazličitijim kontekstima. Uspravne i kurzivne verzije fontova će biti dostupne u regular i bold težini. Kurziv je karakterističan po tome što ima forme slova koje odgovaraju srpskom načinu pisanja kurziva, pogotovo u slovima t, š, p, g.

Autor pisma Etar RNIDS je Petar Stošić. Petar je rođen 1996. godine u Vranju. Fakultet primenjenih umetnosti upisuje 2016. na odseku grafički dizajn. Nakon završetka osnovnih studija upisuje master na istom fakultetu, uže se opredeljuje za dizajn publikacija i tipografskih pisama. U toku master studija jedan semestar provodi u Nemačkoj na Fakultetu za dizajn u Bilefeldu.

Srpski jezik i veštačka inteligencija

Sesija “Srpski jezik i veštačka inteligencija”, koja će se održati 26. januara, će pokušati da ponudi odgovore na pitanja vezana za upotrebu veštačke inteligencije u korišćenju interneta na različitim jezicima i pismima, unapređenju poslovnih procesa i korisničkog iskustva te očuvanju jezičke baštine. Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije u Programu UN za razvoj, će biti moderator sesije i govoriti o projektu COMtext koji želi da ubrza razvoj računarske obrade prirodnog jezika i omogući dalji razvoj otvorenih resursa i alata za srpski jezik. Sagovornici će govoriti i o primenama veštačke inteligencije u registru domena, razvoju savremenih govornih tehnologija i potencijalima srpskog jezika u digitalnoj eri.

Sesija “Srpski jezik i veštačka inteligencija” će se baviti temama kao što su upotreba veštačke inteligencije u unapređenju korišćenja interneta na različitim jezicima i pismima, unapređenju poslovnih procesa i korisničkog iskustva, očuvanju jezičke baštine, razvoju računarske obrade prirodnog jezika (NLP) i otvorenih resursa i alata za srpski jezik. Projekat COMtext će biti predstavljen kao način da se ubrza razvoj NLP-a i omogući dalji razvoj otvorenih resursa i alata za srpski jezik. Sagovornici će takođe razgovarati o primenama veštačke inteligencije u registru domena i razvoju savremenih govornih tehnologija, kao i potencijalima srpskog jezika u digitalnoj eri.

Poklon RNIDS-a korisnicima Interneta u Srbiji

RNIDS (Registar nacionalnih internet domena Srbije) želi da podrži upotrebu ćiriličkog pisma na internetu i zato godinama korisnicima interneta poklanja važan alat za kreiranje sadržaja – fontove ćiriličkog pisma specijalno dizajnirane za prikaz na ekranu, u digitalnom formatu i štampi. Do sada su poklonjena tri pisma – Areal RNIDS, Orto RNIDS i Lingva RNIDS, koje korisnici mogu da preuzmu na linku koji je naveden u tekstu.

Registracija domena .срб počela je 27. januara 2012. godine. Do danas, skoro sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile su registraciju naziva domena i na ćirilici. Međutim, .срб je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svetu. Ovo pokazuje da je Srbija jedna od vodećih zemalja u podršci upotrebe ćiriličkog pisma na internetu.