Kompanija Ericsson  danas je objavila da je rešenje za Virtualizaciju mrežnih funkcija (NFV) za više dobavljača uspešno implementirano za komercijalnu mrežu kompanije NTT DOCOMO Inc. 9. marta. Ovo lansiranje predstavlja prvu uspešnu implementaciju ove vrste na svetu.

NFV platforma kompanije Ericsson obezbeđuje interoperabilnost i povezanost sa virtualizovanim mrežnim funkcijama i SDN rešenjima bilo kod operatora. Ovo rešenje se bazira na otvorenoj arhitekturi i sastoji se od  Ericsson Cloud Execution okruženja razvijenog u OpenStack platformi kao platformi za virtualizaciju i Ericsson Cloud Manager rešenja koje služi za NFV orkestraciju. Pored toga, kompanija Ericsson je obezbedila i integraciju sistema i podršku servisima. Ovo rešenje inicijalno podržava virtuelnu implementaciju EPC rešenja za više dobavljača.

ericsson

Otvorena NFV platforma kompanije Ericsson može da pokrene bilo koju mrežnu funkciju kako iz Ericsson mreže tako i iz bilo koje treće strane i pruža najviši nivo performansi, pouzdanosti, operativnosti i mogućnosti za održavanje. Ova nova virtualizovana sredina omogućava kompaniji NTT DOCOMO da ubrza pružanje novih servisa putem stabilne i interoperabilne mreže.

Anders Lindblad, viši potpredsednik i direktor poslovne jedinice za cloud i IP rešenja u kompaniji Ericsson, je rekao: „Kao partner za rešenja kompanije NTT DOCOMO, mi u kompaniji Ericsson smo ponosni što smo deo ovog revolucionarnog lansiranja koje je značajno za čitavu industriju. Verujemo da će naša zajednička iskustva u vezi sa mrežnom arhitekturom otvorene platforme za NFV ubrzati globalnu standardizaciju i interoperabilnost. Nastavićemo da uvodimo finansijski efikasne mrežne funkcije i rešenja za fleksibilno i dinamično upravljanje resursima.“