AMD Ryzen 5000AMD Ryzen 5000

U nedavnom izlaganju na Computexu 2024, AMD je obeležio početak nove ere u oblasti veštačke inteligencije, najavljujući impresivne proizvode koji će unaprediti performanse, efikasnost i inovacije u svetu računarstva. Dr. Lisa Su, predsednica i izvršna direktorka AMD-a, otkrila je detalje o novim procesorima i akceleratorima koji će postaviti standarde za budućnost računarskih iskustava.

AMD je prikazao širok spektar proizvoda, ističući ključne inovacije:

Klijentsko Računarstvo i Grafika:

AMD Ryzen™ AI 300 Serija Procesora: Ovaj niz procesora donosi revolucionarne AI performanse, postavljajući nove standarde u laptop računarstvu. Sa najmoćnijom jedinicom za neuronsku obradu (NPU) na svetu za laptopove, ovi procesori obezbeđuju impresivnih 50 TOPS procesorske snage za AI aplikacije.

AMD Ryzen™ 9000 Serija Desktop Procesora: Pokretana arhitekturom “Zen 5”, ova serija procesora donosi značajno povećanje IPC-a i vodeće performanse u igrama i produktivnim aplikacijama. Ryzen 9 9950X se ističe kao najbrži potrošački desktop procesor na tržištu.

AMD ROCm™ 6.1: Nova verzija AMD-ove otvorene platforme za razvoj i implementaciju AI-a donosi kompatibilnost, pristupačnost i skalabilnost za AMD Radeon™ desktop GPU-ove, olakšavajući integraciju AI tehnologije u različite aplikacije.

AMD Radeon™ PRO W7900 Dual-Slot Grafički Akcelerator: Ovaj akcelerator pruža skalabilne AI performanse i optimizovan je za platforme visokih performansi koje podržavaju više GPU-ova.

Data Centar i AI:

Proširena AMD Instinct™ Accelerator Roadmap: AMD je najavio niz novih akceleratora koji će unaprediti AI performanse i memorijske mogućnosti u data centrima. Izdvajamo AMD Instinct MI325X akcelerator, koji stiže sa impresivnih 288 GB HBM3E memorije i obezbeđuje 6TB/s memorijski propusni opseg.

Arhitektura AMD CDNA™ 4: Planirana za 2025. godinu, ova nova arhitektura će pokretati akceleratore serije AMD Instinct MI350, obećavajući do 35x povećanje AI performansi u poređenju sa prethodnom generacijom.

AMD EPYC 5. Generacija “Torino”: Ova nova porodica procesora, planirana za drugu polovinu 2024. godine, postavlja nove standarde u performansama i efikasnosti. Sa podrškom za do 192 jezgra i 384 niti, AMD EPYC “Torino” pruža izuzetne performanse kako za naučna istraživanja, tako i za AI aplikacije.

Primena u Različitim Industrijama:

AMD-ova AI i adaptivna računarska tehnologija već pronalazi primenu u različitim industrijama. Primera radi, Canon koristi seriju Versal AI Core za svoj sistem za gledanje sportskih prenosa uživo, dok Subaru koristi AMD Versal™ AI Edge Gen 2 za unapređenje svoje EyeSight ADAS platforme.

Ove inovacije nagoveštavaju svetlu budućnost za primenu veštačke inteligencije u različitim vertikalama, obećavajući da će AMD ostati ključni igrač u evoluciji računarstva visokih performansi. Computex 2024 je bio samo početak, a AMD nastavlja da postavlja standarde i inspiriše inovacije širom sveta.