Uspostavljanje stimulativnog poreskog sistema za prevođenje sive ekonomije u legalne tokove trebao bi da bude jedan od prioriteta regiona u uređenju finansijskog tržišta

Bečići  10. jun 2016. godine

Digitalna transformacija je neophodan preduslov za uspešno poslovanje finansijskih institucija i njihovo napredovanje na tržištu u današnje vreme, dok mobilno korisničko iskustvo ima ključni značaj za banke radi pružanja novih rešenja prilagođenih korisnicima, istakli su predstavniciComtrade Digital Services i Comtrade System Integration, vodećih IT kompanija u regionu, na dvodnevnom regionalnom samitu ministara finansija i guvernera zemalja regiona održanom u Bečićima. Ovogodišnji samit, koji je organizovao beogradski nedeljnik NIN,  bio je posvećen finansijskoj stabilnosti regiona u promenjenim globalnim okolnostima.

“Kompanije u regionu moraju da obave digitalnu transformaciju ukoliko žele da uspešno posluju u današnje vreme. Stručnjaci Comtrade Digital Services sa preko 20 godina iskustva u razvoju digitalnih rešenja predstavljaju pouzdanog i kompetentnog partnera svima koji žele da uspešno prođu kroz proces digitalne transformacije”, izjavio je Haris Čečo, potpredsednik i generalni direktor Comtrade Digital Services za područje Fintech.

U okviru samita organizovani su panel ministara finansija o stabilizaciji javnih finansija bez žrtvovanja privrednog rasta, panel guvernera centralnih banaka o ključnim izazovima za monetarnu politiku u 2016. godini i panel direktora poreskih uprava regiona o reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

„U cilju modernizacije rada, Poreskoj upravi Srbije bilo je neophodno unapređenje IT sistema u ključnim segmentima naplate i sprečavanja utaje poreza kao i servisa za poreske obveznike. U cilju sprovođenja efikasnog i modernog IT sistema podrške koji zadovoljava evropske standarde, Comtrade System Integration je osmislio integralni informacioni sistem koji je omogućio da Poreska uprava unapredi poreske procedure, smanji nivo sive ekonomije i uspostavi efikasnu komunikaciju sa poreskim obveznicima“, izjavio je Miloš Mirjanić, direktor Comtrade System Integration i dodao “Veoma je važno uspostaviti stimulativni poreski sistem za prevođenje sive ekonomije u legalne tokove, uz koji bi bile predviđene olakšice za kompanije koje poštuju sve propise i blagovremeno ispunjavaju obaveze i plaćaju poreze”.

Comtrade Digital Services je globalna IT kompanija, lider u oblasti razvoja softverskih rešenja  i pionir na području rešenja za e-bankarstvo još od 1998. godine. Comtrade Digital Services na području Fintecha razvija portfelj rešenja za finansijsku industriju koja je integrisana sa digitalnim bankarskim sistemom zemalja regiona, usklađena sa zakonskom regulativom i drugim regulatornim zahtevima. Kompanija nudi strateško partnerstvo kompanijama u okviru moderne industrije finansija pružajući nova i inovativna rešenja u sektoru digitalne ekonomije i bankarstva. Comtrade Digital Services nudi niz rešenja za razvoj softvera, integraciju sistema, usluge konsaltinga i implementacije kompanijama u bakarskom i finansijskom sektoru. Comtrade Digital Services je uspešno obavila digitalnu transformaciju Hypo banke.

Na samitu u Bečićima su učestvovali ministri finansija i predstavnici centralnih banaka Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Kosova, Albanije i Makedonije, direktori poreskih uprava, bankari, privrednici i finansijski stručnjaci iz regiona.