U petak je počela manifestacija Beograd svetlosti, a na njoj su  predstavljeni i CPN izložba „Spektri“
Ovogodišnja manifestacija Beograd svetlosti odvija se pod okvirnom temom „Spektri“, a na njoj će biti predstavljena i naučno-edukativna putujuća CPN izložba „Spektri“. Izložba se otvara u petak, 7. oktobra, u 19 časova, u Velikoj galeriji KC Grad.
Posetioci će imati priliku da vide eksponate koji prikazuju skalu talasnih dužina od vidljive do nevidljive svetlosti. Ova izložba je jedinstvena prilika za testiranje različitih efekata elektromagnetnih talasa, a uz to ona donosi zanimljive činjenice o svetlosti.
Neka od pitanja na koje „Spektri“ pružaju odgovor su: kako nam ultraljubičasta svetlost pomaže da utvrdimo ispravnost novčanica, kako infracrvena kamera snima lica, šta bismo videli kada bi svetlost sadržala samo jednu boju?
Izložbu, koja je centralni deo programa, pratiće predavanja i debate eminentnih domaćih i međunarodnihh predavača i kreativna radionica ”Svetlucanje” posvećena najmlađima.
Simpozijum Komplementarni kontrasti se održava u subotu, 8. oktobra, od 15 do 18 časova u Velikoj galeriji KC grad. Simpozijum će početi predavanjem čuvenog meksičkog dizajnera svetlosti Gustava Avilesa Light – Interior – Exterior and Bob Dylan, a zatim će o tajnama svemira i astronomije govoriti istaknuta profesorka i astrofizičarka Tijana Prodanović.
U drugom delu simpozijuma „Sjajna srpska scena“ biće predstavljeno osam zvezda iz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna.
Deo programa Beograd svetlosti biće i radionica za decu „Svetlucanje“ inspirisana izložbom „Spektri“. Pod vođstvom demonstratora iz Centra za promociju nauke deca i mladi će imati priliku steknu nova znanja o svetlosti, bojama, elektromagnetnim talasima, kako boje nastaju i kako naše oči reaguju na različite boje.