Centar za promociju nauke izlaže više od 860 publikacija iz oblasti naučnog izdavaštva na štandu u Hali 2a tokom Sajma knjiga. Štand se otvara u nedelju, 23. oktobra, u 19 časova, a na njemu će biti predstavljena i sasvim neobična nova izdanja Centra „Odravnjivanje“ i „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“, kao i novi broj časopisa Elementi
Tema ovogodišnjeg sajamskog nastupa Centra za promociju nauke su TRI KULTURE. Ovim nazivom, kao i dizajnom i vizuelnim konceptom, Centar pokušava da ukaže na jedno od najsavremenijih promišljanja o današnjem odnosu nauke, kulture i društva.
Centar za promociju nauke šesti put učestvuje na na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji će se od 23. do 30. oktobra 61. put održati na Beogradskom sajmu. CPN štand se nalazi u Hali 2a i zauzima oko 200 kvadratnih metara. Otvaranje CPN štanda je zakazano u nedelju, 23. oktobra, u 19 časova, odmah nakon svečanog otvaranja Sajma.
Na ovom mestu, kao i prethodnih godina, Centar izlaže i predstavlja celokupno naučno izdavaštvo Republike Srbije za poslednjih godinu dana. Ove godine, naučno izdavaštvo čini više od 860 raznovrsnih publikacija, časopisa, zbornika, monografija, knjiga, studija i posebnih izdanja, a na štandu CPN-a će svoja izdanja izložiti ukupno 124 naučnoistraživačkih organizacija, među kojima su razni instituti, univerziteti, fakulteti, SANU sa institutima članicama, zavodi i stručna društva.
Tokom ovogodišnjeg Sajma će, pored tri kulture, biti predstavljena i tri nova, sasvim neobična izdanja – dve izuzetne, sjajne i inovativne knjige, „Odravnjivanje“ i „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“, koje ovih dana izlaze iz štampe, kao i novi broj časopisa Elementi.
„Odravnjivanje” je delo Nika Suzenisa koje predstavlja modernu filozofsku raspravu u formi stripa. Knjiga se kroz sliku i tekst bavi značenjem vizuelne argumentacije u savremenom svetu i predstavlja prvo delo ove vrste kod nas. Ovo delo je izazvalo ogromnu pažnju i pohvale publike u SAD, dok ga stručna javnost smatra najznačajnijim delom iz oblasti humanističkih nauka u 21. veku.
Uz prvi naučnopopularni strip ozbiljnog sadržaja i upečatljivih ilustracija, Centar na Sajmu predstavlja i „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, vodič kroz kompleksan svet časopisa, recenzija, izdavača. Ovo delo, na prvi pogled nezanimljivo širokoj publici, kao prvo ove vrste, predstavlja nedostajuću kariku u izdavaštvu za sve domaće naučnike, koje će značajno doprineti radu domaćih istraživača, a posebno studenata doktorskih studija.
Na Sajmu će u sredu, 26. oktobra, biti predstavljen i novi, šesti broj sve popularnijeg časopisa „Elementi”, sa temom o evoluciji kazne. Na 108 strana, novi broj otvara i druge neočekivane teme kao što su osnove gik kulture, tajna istorija torenta, pametni automobili, svemir koji ne poznajemo, istorija referenduma i evropskih valuta, itd. Brojni autori, ilustratori i naučni saradnici doprineli su sadržajnom i vizuelnom bogatstvu časopisa koji u izdanju Centra za promociju nauke izlazi od 2015. godine i privlači sve više posvećenih poklonika.
Na štandu će se, pored izloženih izdanja, tokom trajanja Sajma knjiga organizovati i raznovrstan prateći program: debate, predavanja, tribine, predstavljanja različitih naučnih institucija i promocije knjiga. Kao i prethodnih godina, posetioci štanda CPN-a imaće priliku da upoznaju i
istraže elektronsku biblioteku KoBSON, kojoj inače mogu pristupiti isključivo registrovani članovi naučne zajednice u zemlji.