U petak, 15. januara, u 19 časova, na CPN tribini u Velikoj sali SKC-a, gostuje najuspešniji kvantni fizičar poreklom sa ovih prostora, Vlatko Vedral 
Jedno od centralnih pitanja savremene misli – gde su granice ljudske spoznaje – biće tema prve ovogodišnje CPN tribin u petak, 15. januara, u Velikoj sali SKC-a u 19 časova.  Na tribini će govoriti jedan od najvećih kvantnih fizičara današnjice poreklom sa ovih prostora, dr Vlatko Vedral, sa Univerziteta u Oksfordu.
Pored dr Vedrala, u razgovoru učestvuju i filozof dr Mašan Bogdanovski sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Bora Živković, dugogodišnji naučni novinar iz SAD i nekadašnji urednik u časopisu Scientific American.
sajam knjiga cpn
Kvantna mehanika je kao moćna alatka moderne nauke u istraživanju strukture materije zakopala previše duboko – do same ivice ljudske spoznaje. Međutim, kvantna realnost je drugačija od realnosti na koju smo navikli u svakodnevnom iskustvu i kosi s našom intuicijom. Ako zaronimo malo dublje, u naizgled očiglednu fizičku realnost, ulazimo u svet u kojem ova pravila više ne važe – ulazimo u svet kvantne fizike.
Pojedine pojave u kvantnom svetu ne samo da su čudne i strane intuiciji nego dovode u pitanje princip kauzalnosti, brkaju uzorke i posledice, otvarajući brojna filozofska pitanja. Neka od njih se odnose i na samu prirodu saznanja i razumevanja sveta.
CPN tribina ovog januara otvara vrata u misteriozni kvantni svet.
CPN tribina
GDE JE GRANICA LjUDSKE SPOZNAJE?
Petak, 15. januar, 19 časova
Velika sala SKC-a
Učesnici:
• dr Vlatko Vedral, kvantni fizičar, Univerzitet u Oksfordu
• dr Mašan Bogdanovski, filozof, Filozofski fakultet u Beogradu
• Bora Živković, naučni novinar i  urednik, SAD
Moderator:
• Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a