geek
Novogodišnja CPN tribina „Osnove geek kulture” održava se u Velikoj sali SKC-a, 26. decembra, u 19 časova
Uoči novogodišnjih praznika, Centar za promociju nauke organizuje CPN tribinu posvećenu takozvanoj geek kulturi. Tribina „Osnove geek kulture“ organizuje se u ponedeljak, 26. decembra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a. Ulaz je slobodan.
Kao poslednja u ovoj kalendarskoj godini, organizovana u sali gde iz meseca u mesec dolaze stotine zaintrigiranih posetilaca, ova CPN tribina nije posvećena nijednom konkretnom naučnom otkriću, saznanju, konceptu ili ideji. U opuštenoj prazničnoj atmosferi, učesnici tribine razgovaraće o fenomenu jedne supkutlure koja okružuje nauku i njene vrednosti i tesno je povezana sa kulturom nauke.
Na tribini učestvuju Ivan Minić, IT media ekspert i direktor agencije Burek, Goran Skrobonja, pisac, Vladimir Jakšić, urednik geek sajta Holonet, i Zoran Stanojević, novinar i urednik sa Radio Televizije Srbije. Moderator je Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi.
U poslednjih nekoliko godina, iz nekada marginalnog sveta geek-ova na globalnu scenu su izašle mnoge uticajne ličnosti, dok se tradicionalne geek teme uveliko preselile u Holivud i u udarne televizijske termine. Književne i TV serije poput Game of thrones ili Stranger Things, svemirske i SF sage, kao i dela iz Tolkinovog opusa postala su deo opšte masovne kulture. Ko su zapravo geek-ovi? Kako su se vrednosti ove kulture tako raširile? U kojoj meri se naučni napredak i nova znanja prožimaju sa ovom vrstom kulture?
Na tribini će se premijerno prodavati novi, sedmi broj Elemenata koji dva dana kasnije izlazi na kioske širom Srbije.