Povodom otkrića veka, naši ugledni naučnici govore u četvrtak, 25. februara, o gravitacionim talasima, u Velikoj sali SKC-a, u 19 časova
Zbog izuzetno velikog interesovanja publike Elementarijuma, Centar za promociju nauke organizuje tribinu posvećenu otkriću veka – gravitacionim talasima. U četvrtak, 25. februara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, govoriće naši poznati naučnici koji na popularan i jasan način objašnjavaju naučne fenomene.
Nakon što je u četvrtak, 11. februara, Nacionalna naučna fondacija objavila da su LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektori otkrili gravitacione talase, ova vest je ubrzo proglašena otkrićem veka. Uočene gravitacione talase su prouzrokovale dve crne rupe pre 1,3 milijardi godina, a postojanje ovakvih talasa je teorijski predvideo Albert Ajnštajn.
CPN
Danas, skoro 100 godina nakon Ajnštajnove pretpostavke, potvrđeno je postojanje gravitacionih talasa, što pruža nove mogućnosti u posmatranju Univerzuma. Učesnici februarske CPN tribine objašnjavaju ovo otkriće i njegov značaj.
U razgovoru učestvuju dr Aleksandar Bogojević, fizičar i direktor Instituta za fiziku u Beogradu, koji se tokom svoje uspešne karijere u SAD i Srbiji bavio temama  gravitacije i strukture materije, dr Milovan Šuvakov, fizičar i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, široj javnosti poznat nakon otkrića novog rešenja Njutnovog problema tri tela, dr Dragana Ilić, astrofizičarka sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, koordinatorka prošlogodišnje manifestacije Međunarodna godina svetlosti, i dr Saša Marković, inženjer i naučni novinar nedeljnika Vreme, koji godinama piše na popularan način o astronomskim fenomenima.
CPN tribina
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Četvrtak, 25. februar, 19 časova
Velika sala SKC-a
Učesnici:
dr Aleksandar Bogojević, fizičar, direktor Instituta za fiziku u Beogradu
dr Milovan Šuvakov, fizičar, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
dr Dragana Ilić, astrofizičarka, Matematički fakultet u Beogradu
dr Saša Marković, inženjer, naučni novinar nedeljnika VREME
Moderator: Slobodan Bubnjević, urednik CPN časopisa ELEMENTI