LG CLOi Robots

Kompanije Kaspersky i Alias Robotics udružile su se kako bi unapredile sajber zaštitu robota koji se koriste u infrastrukturi operativne tehnologije (OT). Kako je nedavno potvrđeno studijom slučaja,  rešenja Kaspersky Industrial CyberSecurity i Alias Robotics’ Robot Immune System (RIS) mogu da rade zajedno i uspešno sprečavaju napade na OT mreže sa robotima, da ojačaju kontrolne stanice i da zaštite krajnje tačke robota od kompromitovanja.

Robotika predstavlja jednu od ključnih komponenti Industrije 4.0. Primena industrijskih robota je sve zastupljenija, uz  očekivanje eksponencijalnog rasta tržišta i prevazilaženja 24 milijarde dolara do 2025. godine. Roboti koji se koriste u mnogim industrijskim operacijama predstavljaju još jedan tip krajnjih tačaka OT infrastrukture. Ipak, njihova zaštita zahteva poseban pristup, s obzirom na to da roboti predstavljaju odvojeni, složen i međusobno povezan sistem koji ima specifične protokole i alate.

Kako je dokazano studijom slučaja, Kaspersky Industrial CyberSecurity rešenje i Robot Immune System, posvećena platforma kompanije Alias Robotics za zaštitu krajnjih tačaka robota, zajedno štite sve nivoe OT okruženja u kojem se roboti koriste – od robotskih kontrolera do procesa i operacija. Ovo je testirano pomoću tri vektora napada, uključujući insajdera procesne mreže, kontroler insajdera i kompromitovanje mreže operativnog sistema robota (ROS).

Istraživanje je pokazalo da Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks rešenje omogućava upravljanje mrežnim asetima i uspešno detektuje napade na mrežu i anomalije u OT okruženju. Rešenje Kaspersky Industrial CyberSecurity for Nodes dodaje složenu zaštitu za industrijske kontrolne stanice dok Robot Immune System pruža namensku zaštitu za robotske kontrolere.

“Roboti imaju sopstvene mreže, tehnologije, bezbednosne zahteve i poslovne prioritete, i sve od toga posebno mora biti uzeto u obzir. Ovi sistemi zahtevaju specijalizovane sajberbezbednosne mere koje moraju da se sprovedu na nivou krajnje tačke kako ne bi došlo do potencijalne štete za ljude. Naše Robot Immune System (RIS) rešenje danas podržava više od 40 različitih robota i mi sarađujemo sa najboljima iz oblasti rešenja za nadzor industrijskog umrežavanja kako bismo osigurali bezbednost robota u OT okruženju. Kroz integrisanje RIS rešenja u Kaspersky Industrial CyberSecurity, naši klijenti će sada moći da zaštite svoje robote uz RIS i da upravljaju bezbednošću svojih ICS infrastruktura korišćenjem rešenja kompanije Kaspersky,” rekao je Viktor Majoral Vilčes (Víctor Mayoral Vilches), generalni tehnički direktor i osnivač kompanije Alias Robotics.

“Kako OT infrastruktura postaje sve složenija, važno je obezbediti svaki od njenih delova i slojeva. Bezbednosne mere i alati takođe treba da rade glatko jedni sa drugima kako bi čitavo okruženje bilo pokriveno, bez ikakvih propusta. S obzirom na rastuću primenu industrijskih robota, partnerstvo sa kompanijom Alias Robotics omogućava našim klijentima, koji koriste robote u svojoj infrastrukturi, da ispune zateve za pouzdanom zaštitom,” izjavio je Anton Šipulin (Anton Shipulin), direktor za poslovna rešenja, Kaspersky Industrial CyberSecurity, Kaspersky.