Bezbednost korisnika u digitalnoj okolini zavisi od brojnih faktora. Na prvom mestu, bezbednost zavisi od sposobnosti korisnika da donese prave odluke. Onlajn navike vam mogu pomoći da zaštitite vaš digitalni identitet, novac i lične podatke, ali od vas mogu napraviti i lak plen za sajber kriminalce. Kompanija Kaspersky Lab želi da skrene pažnju na ovaj problem pomoću testa koji pomaže korisnicima da procene koliko su obazrivi prilikom korišćenja interneta i da saznaju da li je njihovo ponašanje na internetu bezbedno ili ne.

Kaspersky Lab softver
Kaspersky Lab softver

Internet korisnici često ne prepoznaju potencijalnu pretnju kada naiđu na nju. To su pokazali rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, a u kojem je učestvovalo 18.000 ljudi širom sveta. Ovaj test ima za cilj da simulira suočavanje ispitanika sa potencijalno opasnim situacijama koje se redovno dešavaju na internetu prilikom standardnih aktivnosti, kao što su „surfovanje“ veb stranicama, preuzimanje fajlova ili posećivanje društvenih mreža. Svaki scenario nudi ispitanicima izbor od nekoliko odgovora. U zavisnosti od potencijalnih negativnih posledica, svaki odgovor nosi sa sobom određen broj bodova – što je bezbedniji korisnikov izbor, viši je i konačan zbir bodova, i obrnuto.

Ispitanici iz 16 različitih zemalja prosečno su ostvarivali rezultat od 95 bodova, od mogućih 150. To znači da su se korisnici odlučivali za bezbedne opcije u polovini hipotetičkih situacija, dok su se u ostalim situacijama izlagali riziku od neželjenih posledica, kao što je odavanje poverljivih informacija.

Tokom testiranja, samo 24 odsto ispitanika moglo je da identifikuje originalnu veb stranicu a da pri tome ne izabere i (lažnu) stranicu koja krade identitet. Da stvari budu još zabrinjavajuće, 58 odsto ispitanika je izabralo samo lažne stranice namenjene za krađu ličnih podataka, a da pri tome nisu odabrali pravu stranicu. Istraživanjem je takođe otkriveno da kada korisnici prime i-mejl sumnjivog porekla, svaki deseti je spreman da preuzme priloženi fajl bez ikakve provere – što je ekvivalent ručnog pokretanja malicioznih programa u većini slučajeva. Dodatnih 19 odsto korisnika bi onesposobilo bezbednosni program, ako bi on iznenada pokušao da spreči instalaciju programa koji predstavlja potencijalnu opasnost.

,,Zaštita predstavlja sastavni deo našeg postojanja. U realnom svetu znamo kako da smanjimo rizik od gubitka novca ili imovine, takve stvari učimo od malih nogu. Kada nismo na internetu, uvek smo na oprezu, ali kada je u pitanju internet, instinkt da se zaštitimo nas često izneveri. Međutim, danas je sve u digitalnom formatu, naš lični život, intelektualna svojina ili novac. Sve to zahteva od nas da usvojimo istu vrstu odgovornosti kao i u realnom životu, pri čemu cena onlajn greške koju napravimo može biti isto toliko visoka. Zbog toga mi ohrabrujemo svakoga da pronalazi što naprednija tehnološka rešenja i da bude što bolje tehnološki obrazovan“, upozorio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Možete da skenirate svoj uređaj radi otkrivanja malvera ili ranjivosti pomoću besplatnih alata kompanije Kaspersky Lab koji su dostupni na stranici  http://free.kaspersky.com. Da saznate koliko ste „mudri“ prilikom korišćenja interneta, posetite stranicu https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Više saveta za ponašanje na internetu možete pronaći na stranici https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.