Dan nauke

Дан науке, 10. јул, и ове године се обележава широм Србије, а централна манифестација се одвија у Научном камиону у Београду у недељу од 11 часова

 

Центар за промоцију науке је и ове године припремио разноврстан научнопопуларни програм за Дан науке. У Београду, али и широм Србије, у Научним клубовима, 10. јула, ЦПН организује научнопопуларне радионице, неколико изложби, уличне експерименте, научну потрагу за благом и бројне друге садржаје.

 

Програм за 10. јул у Камиону  отвара се у  11 часова, а затим наставља низом дешавања у поподневним часовима: у 16 часова почиње Улична наука. Научни демонстратори изаћи ће из лабораторија и испред Ушћа изводити једноставне експерименте са обичним кућним предметима и показати колико науке заправо стоји иза једноставних феномена попут бушења балона или стварања тонова на гитари.

 

Испред Научног камиона биће постављена изложба Крвава историја рода Homо. Кроз изложбу, која прати темат петог броја часописа Елементи, посетиоци ће бити у прилици да се упознају с неким врстама овог рода које су ходале Земљом.

 

У Научном камиону од 17 до 20 часова отворен је породични програм. Деца и родитељи ће у дружењу с научним демонстраторима моћи да саставе своју мапу за препознавање облака, направе метеоролошки ветроказ или испробају своје вештине у решавању научних мозгалица и загонетки.

 

Током читавог поподнева организована је потрага за знањем на београдском Ушћу. На скривеним локацијама у околини Научног камиона трага се за одговорима на разноврсне задатке, а успут откривају врло интересантни подаци о настајању Сунчевог система, замрзавању угљен-диоксида или комуникацији међу биљкама.

 

Чим падне први сумрак, негде око 20 часова, у близини Научног камиона почиње астрономско вече у друштву астронома аматера. Посетиоци ће посматрати кратере на Месецу, црвену планету Марс, џиновски Јупитер и Сатурн са својим прстеновима, слушати интересантне приче о свемиру.

 

Овогодишњем обележавању Дана науке придружили су се и новоотворени научни клубови широм Србије са својим разноврсним програмом. Већи део активности се одвија у просторијама научних клубова, али наука овог лета излази и на улице и базене. Трибине, предавања, кампови за децу, пројекције филмова, изложбе и обиласци опсерваторија и хидроелектрана само су део програма.

 

Дан науке у Србији обележава се сваке године 10. јула. Ова манифестација се везује за рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856-1943), који је 10. јула рођен у Госпићу.