Novi šef britanske službe za elektronski nadzor Robert Hanigen (Hannigan) ocenio je da su društvene mreže iz SAD postale komandna i kontrolna mreža terorista i da obaveštajene agencije moraju imati veću podršku kompanija iz Silicijumske doline za borbu protiv Islamske države.

U članku koji je danas objavio Fajnenšel tajms, Hanigen navodi da britanska služba GCHQ i njoj sestrinske agencije znaju da ekstremisti Islamske države koriste Fejsbuk i Tviter da sa lakoćom dopru do simpatizera.
social-networking-logos
Prema njegovim rečima, bezbednosne agencije neće moći da se izbore s problemom terorizma ukoliko najveće kompanije koje se bave veb tehnologijom u tom smislu ne pruže jaču podršku.

“Svidelo se to nekom ili ne, neki sajtovi postali su kontrolni i komandni centar terorista i kriminalaca”, rekao je Hanigen, koji je od nedavno na mestu šefa britanske službe za elektronski nadzor.

Eva Galperin iz nevladine orgnizacije za odbranu sloboda na internetu Electronic Frontier Foundation ocenila je da je Hanigenov zahtev – licemeran.

“Služba za elektronski nadzor već ima mnogo načina da saradjuje sa američkim kompanijama za internet”, rekla je ona.

Hanigen je ukazao da obaveštajne agencije moraju da se uključe i u debatu o zaštiti privatnosti na internetu.