Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primiće danas posebno priznanje Društva za informatiku Srbije – “Plaketu za izvanredan doprinos iz informatike u 2016.godini”.

Priznanje je dodeljeno za inovativnu primenu IKT u poslovnom okruženju, konkretno za Portal otvorenih podataka Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je prvi naš državni organ koji je u potpunosti otvorio podatke o svom radu, što podrazumeva da su javno dostupni, da mogu slobodno da se koriste bez ograničenja, da su mašinski čitljivi, pravovremeni i besplatni http://data.poverenik.rs/ ilihttp://otvorenipodaci.poverenik.rs/ .

Izražavajući zadovoljstvo zbog ovog priznanja, poverenik Rodoljub Šabić je pored ostalog izjavio i sledeće:

“I mojim saradnicima i meni, ovo priznanje mnogo znači. Ako se već odlučite da delovanje institucije obogatite novim IKT rešenjima onda prirodno želite da to uradite što bolje, a kod nas je, teško zamisliti vredniju, bolju ocenu nego što je priznanje Društva za informatiku Srbije.

Dodatno sam zadovoljan zbog toga što smo Portal otvorenih podataka stavili u funkciju bez utroška budžetskih sredstava, finansiran je sredstvima iz projekta koji je finansirao strani donator (USAID), i što je brzo i bez problema, eksportovanje podataka iz arhiva Poverenika za potrebe Portala, potvrda da institucija raspolaže besprekornim, kvalitetnim i ažurnim bazama podataka, i što je u skladu sa uobičajenom praksom u radu Poverenika, projekat realizovan u odličnoj saradnji sa aktivistima civilnog sektora i našim stručnjacima.”