Nikon D5

Korporacija Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da su dva Nikon modela digitalnih SLR fotoaparata, D5 i D500, dobila nagradu Red Dot Product Design u 2016, koju sponzoriše nemački Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

 

Nagrada Red Dot Product Design je prestižna svetska nagrada koja se dodeljuje proizvodima predstavljenim u poslednje dve godine koji se odlikuju vrhunskim karakteristikama u ukupno devet aspekata, uključujući inovacije, funkcionalnost, ergonomičan dizajn, ekologiju i trajnost.

 

Nagrada Red Dot Product Design se dodeljuje po 61. put u 2016. Dobitnici izabrani na osnovu 5200 prijava iz 57 zemalja širom sveta biće izloženi na specijalnoj izložbi koja se održava od 5. do 31. jula 2016. u muzeju za dizajn Red Dot u Esenu, u Nemačkoj.

Nikon D5

Posetite Red Dot veb lokaciju da biste saznali dodatne informacije o nagradama Red Dot Design.

Red Dot Online (http://en.red-dot.org/)

 

Pregled modela D5 (objavljen marta 2016.)

D5 je Nikonov novi vodeći D-SLR fotoaparat. Ovaj model nudi vrhunske performanse, poput znatno unapređene mogućnosti za praćenje subjekata u pokretu i mnogo boljeg kvaliteta slike pri visokim osetljivostima, kao i sposobnosti prilagođavanja velikom broju različitih scena i subjekata. Opremljen je sistemom AF nove generacije sa 153 tačke i nudi veoma brze performanse kontinualnog fotografisanja od približno 12 fps*1 (sa AF i AE praćenjem), a pruža i veću sigurnost pri slikanju željenog subjekta pod velikim brojem različitih okolnosti. Pored toga, novi CMOS senzor slike u FX formatu i novi mehanizam za obradu slika EXPEED 5 pružaju podršku za najviši standard osetljivosti u istoriji Nikona, ISO 102400, kao i vrhunske performanse visoke osetljivosti za snimanje fotografija, ali i filmova u novom formatu 4K UHD (3840×2160).

*1 Brzina zatvarača je 1/250 s ili veća u režimu CH režimu okidanja.

 

Pregled modela D500 (biće pušten u prodaju krajem aprila 2016.)

D500 je Nikonov novi vodeći D-SLR fotoaparat u DX formatu. Opremljen je istim sistemom AF nove generacije sa 153 tačke koji je ugrađen i u D5 i podržava sigurno snimanje željenog subjekta sa veoma brzim kontinualnim fotografisanjem od približno 10 fps*1. Novi mehanizam za obradu slika EXPEED 5 i novi Nikonov CMOS senzor slike u DX formatu omogućavaju vrhunski kvalitet slike u širokom opsegu osetljivosti, od ISO 100 do 51200, a podržano je snimanje fotografija i filmova. Pored toga, fotoaparat je prilagođen potrebama profesionalaca zahvaljujući podršci za snimanje filmova u formatu 4K UHD (3840×2160), kao i za SnapBridge, aplikaciju koja omogućava besprekorno povezivanje fotoaparata sa pametnim uređajem*2.