Dvanaesti broj naučnopopularnog časopisa Elementi pojavljuje se na kioscima u subotu, 14. aprila, a glavna tema broja su biciklizam i njegova istorija, čime se obeležava tačno dva veka od patentiranja bicikla.
Pored ove važne i zabavne teme, novi Elementi donose i priče o tome šta organizam radi lekovima, samoobmanjivanju, zabludama o brzom čitanju, levorukim i desnorukim životinjama, softveru koji piše smislene SF priče, Pompeji, Frankenštajnu, stripu, kao i intervju sa čuvenim matematičarom Kitom Devlinom.
Ko je i kako izmislio prvi bicikl? Predanje kaže da je za sve „kriv“ indonežanski vulkan Tambora, koji je 1815. godine eksplodirao i pritom izbacio dotad najveću poznatu količinu prašine u vazduh, i učinio narednu, 1816. godinu, „godinom bez leta“ na većem delu severne Zemljine hemisfere.
Glad je dostigla neverovatne razmere, pa su konji masovno ubijani zbog nestašice stočne hrane. Na pozornicu istorije u tom trenutku stupa baron Karl fon Drajz, koji, upravo zbog manjka konja, konstruiše „mašinu za trčanje na dva točka“.  Svoj izum prvi put je demonstrirao juna 1817. godine, a patentirao ga je u Badenu januara 1818.
Istražite više o ovoj i drugim pričama u novim Elementima: http://elementarium.cpn.rs/u-centru/elementi-12/