Utičnica nikad dosta, pogotovo u današnje vreme kada su uređaji koje treba svakodnevno da se pune svuda oko nas. Ali umesto utičnica, u bliskoj budućnosti naši mobilni, tableti ili laptopovi mogli bi da se pune preko sobnih biljaka.

Inžinjeri iz Čilea razvili su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje uređaja, piše Dejli Mejl. Čak jedna biljka, primera radi, može da napuni pametni telefon za otprilike 90 minuta, a osim punjenja mobilnih, može da daje i struju za, recimo, stonu lampu.

ekaia

Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a potpisuju ga Evelin Aravena,  Kamila Rupcić i Karolina Gerero. Bazira se na fotosintezi kojom biljka pretvara energiju svetla u hemijsku energiju, mikroorganizmi oko korena potom stvaraju energiju za rast biljke, ali neki elektroni tada se otpuštaju kao nusproizvod. E-Kaia sadrži elektrode koje “hvataju” elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje.

Tehnologija ne utiče na rast i razvoj biljke, a može da proizvede struju jačine pet volti, što je dovoljno za punjenje uređaja.