5g

Kompanija Huawei, u saradnji sa partnerima, ostvarila je impresivan poduhvat izgradnje najvećeg i najmodernijeg kopnenog intermodalnog terminala u Evropi. Istočno-zapadna kapija (EWG, East-West Gate), smeštena u mađarskom Fenješlitkeu, predstavlja prvi terminal na svetu koji koristi Huawei infrastrukturu i 5G mrežu za daljinsko upravljanje kranovima za kontejnere. Ovaj futuristički terminal, smešten na raskrsnici železničkih pruga standardnog i širokog koloseka, povezuje Evropu i Aziju sa ostatkom sveta. Sa kapacitetom od milion kontejnera od dvadeset stopa (TEU) godišnje, EWG je najveći objekat takve vrste na Starom kontinentu kako po teoretskom kapacitetu, tako i po površini.

Terminal, smešten na površini od 85 hektara, omogućava pretovar kontejnera sa jedne železničke pruge na drugu, kao i sa železničkih vozova na kamione. Ovaj sistem omogućava veći deo teretnog saobraćaja koji pristiže kamionima na granici Evropske unije da se preusmeri na železnicu, u skladu sa klimatskim ciljevima EU.

Ono što čini EWG izuzetno posebnim jeste činjenica da je prvi terminal u Evropi koji koristi 5G tehnologiju za daljinsko upravljanje dizalicama. Terminal poseduje dve dizalice širine 41 metar, kao i jednu dizalicu visine 20 metara sa gumama, koje se sve upravljaju daljinski. Ove dizalice mogu da podignu terete do 45 tona i poseduju ATEX i ADR sertifikate, što im omogućava rukovanje specijalnim materijalima, kao što su kontejneri sa gasom i hemikalijama.

Svaka dizalica opremljena je sa 20 visokokvalitetnih kamera, čije se slike prenose u realnom vremenu do centralne baze terminala putem 5G veze, bez ikakvog kašnjenja. Zahvaljujući ovome, obučeni kontrolori mogu da reaguju trenutno i upravljaju dizalicama kao da se nalaze fizički pored njih, a ne na bezbednoj udaljenosti.

Vodafone Mađarska je izgradila privatnu 5G mrežu neophodnu za funkcionisanje terminala, dok je Huawei isporučio infrastrukturu i sistem za ovu mrežu.

Jedna od najinovativnijih karakteristika EWG terminala jeste kreiranje realističnog virtuelnog blizanca terminala (Digital Twin) koji prati procese i rad logističkog centra u realnom vremenu i 3D okruženju. Ovo jedinstveno rešenje, razvijeno u saradnji sa mađarskim startapom, omogućava prikaz kretanja vozova, kamiona, dizalica, dostavnih vozila i robe. MaxWhere softver sakuplja, obrađuje i prikazuje informacije iz svih podsistema logističkog centra u stvarnom vremenu, pomažući u planiranju, optimizaciji i povećanju efikasnosti u skladu sa principima Industrije 4.0. Sve to je omogućeno korišćenjem sopstvene 5G mreže.

Camco Technologies, vodeći proizvođač sistema za automatizaciju terminala, kapija i dizalica za morske luke i železničke terminale, isporučio je sistem koji kontinuirano prati putovanje vozila, kao što su kamioni, poluprikolice i kontejneri, kao i teret koji stiže železničkim putem. Posebne kamere postavljene na kapijama i dizalicama prate kontejnere u stvarnom vremenu, što kupcima omogućava da uvek znaju gde se njihovi kontejneri ili vozila nalaze.

EWG terminal posvećen je očuvanju životne sredine, sa naglaskom na održivost. Objekat koristi zelenu tehnologiju, uključujući sistem toplotnih pumpi za hlađenje i grejanje postrojenja i zgrada, električne automobile i električne vučne vozove.

Trenutno se radi na projektovanju solarnih farmi, vetroparkova i kapaciteta za skladištenje velike količine energije, kako bi se zadovoljila potreba za energijom iz obnovljivih izvora. Dodatna električna energija dobijaće se iz zelenih izvora.

EWG je takođe jedina slobodna carinska zona u Mađarskoj koja povezuje železničke pruge standardnog i širokog koloseka, čime postaje jedinstveno istočno-zapadno čvorište ove vrste. Ovaj objekat je opremljen najsavremenijim tehnologijama za prenos podataka, telefonske mreže i IT uređaje, a istovremeno je dežurna stanica Poreske i Carinske uprave ovog mađarskog i EU okruga.

East-West Gate je nezavisni sistem, čije usluge su dostupne svim železničkim i drumskim prevoznicima širom sveta. Terminal je otvoren za sve teretne operatore i transportne kompanije.

Ukratko, EWG terminal predstavlja revolucionarni spoj Huawei infrastrukture, 5G tehnologije i 3D okruženja, čineći ga najvećim i najmodernijim kopnenim intermodalnim terminalom u Evropi. Njegove inovativne funkcionalnosti, uključujući daljinsko upravljanje kranovima, realističan virtuelni blizanac terminala i praćenje vozila u realnom vremenu, postavljaju nove standarde u industriji logistike. EWG terminal ne samo što olakšava prevoz tereta između Istoka i Zapada, već takođe pruža održivu i efikasnu infrastrukturu koja odgovara klimatskim ciljevima Evropske unije.