Već četrnaest godina zaredom, Epson drži vodeću poziciju u segmentu projektora, sa najvećim udelom na tržištu za projektore od 500 lumena i više. Interni podaci kompanije koji pokazuju ukupan obim prodaje na tržištima Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije pokazuju da u je u trećem kvartalu 2015. godine Epson prodao više od bilo kog konkurenta u region.

Za ovakav uspeh zaslužan je način na koji Epsonovi projektori proizvode sliku, tačnije, 3LCD tehnologija koja obezbeđuje jednako visoke vrednosti za jačinu bele svetlosti (WLO) i svetlosti u boji (CLO), koje zajedno daju najjasnije i najvernije slike na tržištu.

Epson EB-W22 Projector
Epson EB-W22 Projector

“CLO za krajnjeg korisnika znači blistave boje i realistično prikazane slike. 3LCD tehnologija ispunjava očekivanja koje korisnici imaju u odnosu na DLP modele sa jednim čipom, čak i kod naprednijih modela koji se koriste u većim prostorijama”, izjavio je Renato Vinćenti, menadžer proizvoda za poslovne korisnike za Istočnu Evropu, Balkan i Grčku u kompaniji Epson Italia.

U eri multimedijalnih prezentacija u ultra-jarkim bojama, HD videa i animacija, jačina bele svetlosti (koja se obično navodi u lumenima), sama po sebi više ne predstavlja najbolji način za donošenje odluke o tome šta kupiti. Zaista, u našem raznobojnom svetu, jačina boja je podjednako značajna, ako ne i značajnija.

Razvoj industrijskog standarda za merenje jačine izlazne svetlosti u boji (CLO) koji je objavljen 2012. godine uticao je na to da danas industrija prepoznaje značaj CLO karakteristike i njen uticaj na kvalitet slike.

Jačinu boje delom određuje tehnologija kreiranja slike koju projektor koristi. DLP rešenja sa jednim čipom u većini projektora poslovne klase često ne uspevaju da dostignu ovaj cilj, pa umesto toga isporučuju samo oko trećine navedene jačine svetlosti u lumenima kada je u pitanju CLO. A kupci koji zahtevaju sliku visokog kvaliteta trebalo bi da obrate pažnju na to da 3LCD isporučuje triput svetlije boje u poređenju sa DLP modelima sa jednim čipom koji navode sličnu vrednost u lumenima.

Iako postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine projektora, kao što su rezolucija, jednostavnost upotrebe, robusnost i prenosivost, uvek se kao ključni kriterijumi pojavljuju i kvalitet slike i jačina svetlosti. Svetle i intenzivne boje su takođe prepoznate kao važan aspekt kvaliteta slike, jer sadržaj postaje sve zasićeniji bojama, a tržište je spremno za novi način posmatranja boja.