Kompanija Ericsson predstavila je 5G platformu za prve operatore koji prelaze na 5G tehnologiju. U komunikaciji se sve više koriste aplikacije koje obrađuju ogromne količine podataka, kao što su virtuelna i proširena realnost. Iz ovih razloga, kompanija Ericsson po prvi put predstavlja rešenja koja omogućavaju postojećim mrežama da se neometano razvijaju u narednu generaciju mreža.

Nova 5G platforma kompanije Ericsson sastoji se iz 5G core, radio i transportnih rešenja, kao i sistemima za digitalnu podršku, transformacionih servisa i sigurnosnih rešenja. Sama priprema za mogućnosti koje nudi 5G tehnologija predstavlja veliku priliku za operatore.

Ericsson očekuje da će 2026. godine globalno tržište za operatore koji koriste 5G tehnologije za industrijsku digitalizaciju vredeti 582 milijarde dolara. Za operatore, to predstavlja mogućnost da uvećaju prihode za 34% do 2026. godine. Ericsson će uskoro objaviti i istraživanje koje ispituje segmente u okviru proizvođačke i energetske industrije i oblasti komunalnih usluga u kojima operatori imaju najveće prilike za rast i povećanje prihoda.

„Kroz ovo lansiranje, uvodimo 5G platformu kako bismo omogućili početak velike promene u mogućnostima mreže, čime našim klijentima možemo da ponudimo naprednije primere upotrebe i nove poslovne modele. To je važan korak na putu operatora da nastave svoju evoluciju ka 5G mreži“, kaže Arun Bansal, direktor poslovne jedinice mreža i proizvoda u kompaniji Ericsson.

Ericsson uvodi nova rešenja u mnogobrojne oblasti svojih 5G core sistema i aplikacija:

  • Objedinjeni mrežni slajsovi za 5G roming proširuju mogućnost ovog koncepta sa matične na posećenu mrežu. Ova tehnologija omogućava operatoru da pruža svoje mrežne usluge širom sveta, čime se izbegava potreba da se sklapaju ugovori sa pojedinačnim operatorima kako bi korisnici imali uslugu širom sveta.
  • Upravljanje mrežnim slajsovima automatizuje postavku mrežne konekcije i osigurava kvalitet usluge, smanjuje troškove i ubrzava pristup uslugama.
  • 5G politika i podaci korisnika za mrežne slajsove osiguravaju da korisnici dobiju odgovarajući kvalitet usluge i imaju integritet podataka.
  • Distributed cloud kako bi se omogućio rad aplikacija sa malim latencijama, kao što je prepoznavanje lica u realnom vremenu. Osim toga, omogućeno je potpuno odvajanje kontrolnih i korisničkih podataka, kao i do sada nezabeležen kapacitet mreže i brzine prenosa podataka.
  • 5G transformacioni servisi osiguravaju migraciju mreže.

Jedan od dokaza je uspešna demonstracija koju su izveli Deutsche Telekom, Ericsson i SK Telecom. Ove tri kompanije su zajedno kreirale i prikazale prve interkontinentalno 5G probno testiranje mreže u okviru kojeg su mrežni slajsovi bili dostupni kod drugog operatera.