Osam evropskih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Irska i Poljska, izjasnile su se protiv usvajanja regulativa za internet u vreme kada se Evropska unija sprema za reviziju pravila za najveće internet kompanije o korišćenju svetske informacione mreže.

U pismu predsedniku Evropskog veća Donaldu Tusku, koji će ove nedelje predsedavati sastankom lidera 28 zemalja Unije, navodi se da EU treba da definiše pravila samo tamo gde postoje jasni dokazi da je to neophodno. Iza pisma stoje Velika Britanija, Irska, Poljska, Švedska, Estonija, Finska, Češka i Holandija.

eu

Evropska komisija je u maju predstavila strategiju za digitalno tržište kako bi ukinula barijere za online kupovinu među članicama Unije, osvežila propise o autorskim pravima i ukinula blokadu za gledanje video snimaka u inostranstvu. Cilj ove strategije je otvaranje novih radnih mesta u EU-u i revizija poslovne prakse za online platforme poput Google-a, Amazon-a i Facebook-a. Francuska i Nemačka se snažno zalažu za regulisanje platforme koja bi malim evropskim kompanijama omogućila da se nadmeću s američkim tehnološkim gigantima.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama optužio je ranije ove godine Evropu za protekcionizam.