Evropska unija još neko vreme neće ukinuti roming za korišćenje mobilne telefonije u inostranstvu. Ipak, krajem 2016, dodatni troškovi telefoniranja i surfovanja na internetu mogli bi konačno da odu u istoriju.

Ako postoji neka reč koju vlasnici pametnih telefona širom sveta mrze, i to ne samo u Evropskoj uniji, onda je to roming. Onaj ko telefonira ili koristi internet u inostranstvu, mora da računa sa osetno većim mesečnim obračunom matične telekomunikacione kompanije nego inače. Evropska komisija i Evropski parlament nameravali su da te naknade ukinu. Plan je bio da se to učini do jula iduće godine. Ali od toga neće biti ništa. Naime, neke članice EU protive se ukidanju rominga.

 

Jak lobi telekomunikacionih džinova?

roamingPoslanica bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Evropskom parlamentu Angelika Nibler kaže da upada u oči to da je pre svega reč o zemljama u kojima posluju velike telekomunikacione firme. „To su Španci sa ‘Telefonikom’, Italijani, Nemačka, Velika Britanija sa ‘Vodafonom’… Mislim da će upravo iz tih zemalja stizati otpora“, kaže Nibler.

Ponuđači usluga telefoniranja, među njima i nemački „Telekom“ kao i firme u vlasništvu tog nemačkog giganta, očigledno ne žele da se tek tako odreknu prihoda od rominga. Za njih bi to značilo – gubitak. Pogotovo u vremenima u kojima sve više ljudi i to svuda u Evropi, želi da mobilno surfuje i preko granica. Da li to znači da roming neće biti ukinut?

Ne, smatra poslanica nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u parlamentu EU Konstance Krel: „Kompromisom je predviđeno kompletno ukidanje rominga, ali to će se dogoditi pola godine kasnije.“ Pomeranje termina znači da Evropski parlament cilja na ukidanje naknada krajem 2016. godine, a ne u leto iduće godine. Bio bi to lep božićni poklon za sve Evropljane koji mobilno telefoniraju i surfuju internetom dok putuju po Starom kontinentu. To bi bilo važno i za verodostojnost Parlamenta i Komisije.

Sto minuta i sto SMS-poruka po „domaćoj“ tarifi

Od ove nedelje ponovno će početi da se pregovara o romingu. Kompromisno rešenje moglo bi da bude to da već od početka 2016. određeni paketi minuta telefoniranja i SMS-poruka poslatih iz rominga pojeftine. Moguće je i da će u inostranstvu važiti domaće tarife, objašnjava SPD-ova poslanica Krel. To bi onda moglo da znači da „bar sto minuta, sto SMS-ova“ neće biti skuplje nego u domaćoj mreži, kaže Krel.

Evropska komisija je od 2007. u nekoliko koraka snižavala naknade za roming. Prosečna cena minuta mobilnog telefoniranja proteklih godina osetno je pojeftinila. Trenutno se na području EU za minut razgovora plaća oko 23 centa. Što se tiče korišćenja interneta u inostranstvu, Komisija je uvela gornju granicu od 24 centa po megabajtu, osim u slučaju da je aktivirana neka posebna tarifna opcija. Ranije se za jedan megabajt plaćalo i do dva puta više.