farmia.rs

Na Novosadskom sajmu je predstavljen sajt “Farmia.rs” koji predstavlja jedinstvenu prodavnicu stoke na internetu, a radi se internet platformi koja omogućava poljoprivrednicima da na internetu prezentuju svoje farme i životinje.

“Farmia.rs” po rečima njenog vlasnika Miloša Milića, pruža mogućnost farmerima da konstantno proširuju krug potencijalnih kupaca, ili da lakše pronađu žiotinje koje bi kupili po najpovoljnijim uslovima u datom trenutku.

“Sajt omogućava poljoprivrednicima da se registruju, da naprave svoju stranicu i tako obezbede promociju svoje farme. To je praktično njihova prodavnica gde mogu konstantno da postavljaju svoju ponudu životinja”, kaže Milić.

Trenutno se u sistemu tog jedinstvenog sajta u Srbiji i jednog od retkih te vrste u svetu, po rečima Milića nalazi oko 3.100 farmera sa oko 40.000 životinja, a taj broj se, kako je naglasio, svakodnevno uvećava za 50 do 100 novih farmi, pa je, kako je naglasio, “izveno da će do krja godine dostići cifru između 15.000 i 20.000 farmera.

“Do sada je preko našeg sajta obavljeno više od 700 transakcija u kojima je prodato više od 27.000 grla stoke”, kazao je Milić i dodao da se radi o direktnoj trgovini bez posrednika u kojoj je omogćena i direktna komunikacija između kupaca i prodavaca.

Trenutno je sistem potpuno besplatan, a kako je Milić pojasnio, organizatori sajta rade na izgradnji baze podataka farmi, a ujedno i edukuju poljprivrednike o stanju na tržištu.

“Svakog utorka u detaljnom izveštaju sličnom izveštajima sa berze, izbaciujemo trendove cena stoke, tako da uz kvalitetnu grafičku obradu poljoprivrednici lako mogu videti koje su aktuelne cene koza, krava, ovaca, svinja i druge stoke”, rekao je Milić i dodao da je prema pokazateljima sa sajta trenutna cena prasadin u zavisnosti od težine, od 250 do 270 dinara po kilogramu, telad se prodaju po ceni od 397 po kilogramu, jagnjad 287, a jarad 228 dinara, dok je cena ovaca 136 dinara po kilogramu.

Milić kaže da je u saradnji sa Novosadskim sajmom, a povodom 82. međunarodnog poljoprivrednog sajma, “Farmia.rs” pokrenula interesantnu akciju u kojoj će sve farme koje učestvuju u stočarskoj izložbi na Sajmu biti postavljene na platformu sajta i biće napravljene njihove stranice.

“Na taj način omogućujemo svima onima koji nisu u mogućnosti da posete poljoprivredni sajam, da dobiju priliku da vide šta je na njemu izloženo, pa čak ukoliko su zaiteresovani i kupe određena grla čija prodaja je ponuđena na Sajmu”, istakao je Milić.

Sajt “Farmia.rs” je pokrenut prošle godine uz pomoć jednog bugarskog investicionog fonda koji je finansijski podržao ideju osnivača sajta, ali, kao je rekao Milić, sajt praktično radi od janura ove godine, jer su tokom cele prošle godine sprovođene pripreme za njegovu primenu.

Namera osnivača sajta je da poslovanje prošire i van granica Srbije i da svoj proizvod plasiraju širom sveta, tako je do kraja oe godine planiran otvaranje sajta na područjima Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a nakon toga i proširenje na ostale evropske zemlje.