netgear ruter

Kako bi pomogli u globalnom suzbijanju zlonamernog softvera, računarski stručnjaci iz FBI-ja svim korisnicima bežičnih mreža predlažu korišćenje ovog jednostavnog trika.

FBI trenutno ulaže veliku količinu sredstava u istraživanje VPN Filter malwarea koji je inficirao stotine hiljada routera širom svieta, a najnovija metoda borbe protiv njega mnogima će biti poznatija nego što su mislili. Naime, FBI predlaže da svi korisnici routera, kao i IT stručnjaci u firmama u SAD-u da obavezno resetuju svoje routere kako bi ‘isprali’ barem deo zlonamernog koda.

‘FBI svim vlasnicima malih kancelarija ili kućnih mreža savetuje da resetuju svoje uređaje’ piše u službenoj objavi. ‘VPNFilter ima mogućnost potpunog obustavljanja rada malih kancelariaj gašenjem internet veza.

‘Malware čak može kriminalcima poslati informacije koje prolaze kroz uređaj’.

Drugim rečima, malware vas može špijunirati ili vam u celosti ugasiti router. Do danas, doduše, niko ne zna tačnu namenu VPNFiltera, ali prema najnovijim vijestima, FBI tvrdi da napreduje pri njegovom suzbijanju.

Da li ste vi ugroženi?

U ovom trenu još malo toga znamo o konkretnoj prirodi malwarea VPNFilter. Ciscov sigurnosni tim Talos tvrdi da je ugroženo preko 500 hiljada routera u 54 zemlje širom sveta – a najugroženija je Ukrajina.

Ovo su uređaji koji su najugroženiji:

Linksys E1200
Linksys E2500
Linksys WRVS4400N
Netgear DGN2200
Netgear R6400
Netgear R7000
Netgear R8000
Netgear WNR1000
Netgear WNR2000
QNAP TS251
QNAP TS439 Pro
TP-Link R600VPN

Koliko se ovaj malware tačno proširio?

Ne znamo koliko je ovih uređaja u funkciji u SAD-u, Engleskoj niti Srbiji, ali  jedna stvar je sigurna – FBI tvrdi da svi koji imaju router kod kuće ili u kancelariji ovoga momenta trebaju resetovati svoj router. Da budemo jasni, gašenje i paljenje modema je rutinska radnja koja uvek doprinosi ‘zdravlju’ uređaja.

FBI takođe predlaže da redovno nadograđujemo softver modema, te da češće menjamo njegovu lozinku.