Ako stalno postavljate fotografije na Fejsbuk, znate koliko automatsko tagovanje može biti korisno. Međutim, Fejsbuk konstantno unapređuje svoj softver za prepoznavanje lica, a on je sada toliko dobar da mu čak nije ni potrebno da vidi lice.

Fejsbukov tim za veštačku inteligenciju radi na eksperimentalnom algoritmu za prepoznavanje lica koji bi bio u stanju da identifikuje ljude kada njihova lica nisu lepo vidljiva uz pomoć brojnih parametara.

Mark Zuckerberg , Facebook

“Marka Zakerberga možete da prepoznate jako lako jer uvek na sebi ima sivu majicu”, izjavio je vođa ovog tima, Jan Li Čun.

Ovo nije daleko od istine s obzirom da su ljudi vrlo često u stanju da prepoznaju neku osobu bez potrebe da vide njeno lice. Fejsbukov tim tvrdi da novi algoritam prepoznaje ljudska lica sa preciznošću od 83 odsto.

Međutim, iako se novi algoritam nalazi u fazi testiranja, već sada su pojavila pitanja kako će ovo uticati na privatnost korisnika koji ne žele da ih njihovi “prijatelji”, pa čak ni članovi porodice “taguju” na fotografijama objavljenim na ovoj društvenoj mreži.

Tako je Ralf Gros sa Karnegi Melon univerziteta rekao:

“Ovakve stvari bi mogle da zabrinu ljude, jer ako ne želite da vas neko prepozna, odnosno sakrijete lice, onda je problem ako novi Fejsbuk algoritam može da zna da ste to vi”.