Sony G Master

Kompanija Sony predstavila je vodeću seriju objektiva G Master koji donose jedinstveni spoj visoke rezolucije i prelepog bokeh efekta. Nove E-mount objektive punog formata (SEL2470GM, SEL85F14GM i SEL70200GM) odlikuju optički elementi inovativne tehnologije, dizajna i kalibracije, a mogu se koristiti u različitim vremenskim uslovima, ali i okruženjima, zahvaljujući otpornosti na prašinu i vlagu.

Sony G Master objektivi
Sony G Master objektivi

„Novi brend G Master je najimpresivnija serija objektiva koju je kompanija Sony ikada predstavila na tržištu, nastala u skladu sa našim predviđanjima trendova u digitalnom snimanju. Uvereni smo da će uspeti da inspiriše i oduševi fotografe i snimatelje i narednih godina“, izjavio je Josuke Aoki, potpredsednik sektora za digitalno snimanje u kompaniji Sony Europe.

Standardni zum objektiv SEL2470GM (FE 24-70mm F2.8 GM) karakterišu odlične optičke performanse za fotografisanje portreta i nezaboravnih trenutaka sa putovanja, važnih događaja ili svakodnevnih dešavanja[i]. Novi model poseduje tri asferična elementa, uključujući tek razvijeni, izuzetno precizan XA (ekstremno asferičan) element koji ispravlja aberacije i pruža visoku rezoluciju u celom opsegu zuma i otvora blende, kao i od ugla do ugla. ED (ekstra niska disperzija) i Super ED stakleni elementi uklanjaju hromatsku aberaciju istovremeno uvećavajući rezoluciju i bokeh efekat, bez neprirodnih boja.

Otvor blende objektiva je gotovo kružnog oblika pri svim podešavanjima, poseduje devet krilaca, a zahvaljujući originalnom Nano AR premazu koji umanjuje refleksiju, obezbeđeni su spektakularna jasnoća i kontrast.

Model SEL2470GM poseduje neverovatno efikasan Direct Drive SSM (ultrasonični motor) mehanizam za fokus čiji novi algoritmi brzo i precizno pozicioniraju elemente objektiva. Motor radi tiho i glatko, pa je ovaj objektiv idealan za beleženje  fotografija, ali i video zapisa.

Aerodinamički dizajnirano kompaktno telo objektiva nudi i tastere za zadržavanje fokusa, zaključavanje zuma i skidanje zonerice, kao i AF/MF prekidač. Za ovaj model dostupna su i dva nova filtera, VF-82 MP MC poklopac i VF-82CPAM kružni polarizacioni filter.

Kompaktni model SEL85F14GM, dugo očekivani fiksni telefoto objektiv (FE 85mm F1.4 GM), idealan je fotografisanje portreta zahvaljujući savršenom balansu između visoke rezolucije i bokeh efekta. Novi XA element, tri staklena ED elementa i blenda kružnog otvora sa 11 krilaca (do sada najveći broj kod α objektiva) pružaju izuzetno visoku rezoluciju izoštrenog dela fotografije, kao i prirodnu i vizuelno prijemčivu bokeh pozadinu.

Spoljna strana objektiva je zaštićena Nano AR premazom, što je od posebnog značaja kod objektiva za fotografisanje portreta, jer smanjuje  flare i ghosting efekte čak i pri složenim svetlosnim uslovima kao što je fotografisanje subjekata sa pozadinskim osvetljenjem.

Za precizno fokusiranje, ovaj model koristi prstenasti SSM sistem koji pruža dovoljno snage i brzine za velike i teške grupe elemenata, dok dva poziciona senzora obezbeđuju kontrolu fokusa robusnih elemenata.

Na prstenu za podešavanje otvora blende nalazi se prekidač za „klik-stop“ režim koji se može prilagoditi u odnosu na to da li korisnik beleži fotografiju ili video zapis, a na raspolaganju su i AF/MF prekidač i taster za zadržavanje fokusa[ii].

Telefoto zum objektiv SEL70200GM (FE 70-200mm F2.8 GM OSS), koga odlikuje često korišćen opseg žižnih daljina od 70 do 200mm, nudi ekstremno visok stepen renderovanja, odlične performanse autofokusa i stabilizaciju slike, pa je praktičan izbor za fotografisanje prirodnih lepota i impresivnih pejzaža, kao i atraktivnih sportskih dešavanja ili venčanja[iii].

Novi vodeći model pruža izuzetnu oštrinu i jasnoću kroz celokupni opseg zuma zahvaljujući Nano AR premazu i unapređenim elementima, među kojima su XA, Super ED i ED stakleni elementi.

Prvi put prisutan kod α zum objektiva, mehanizam plutajućeg fokusa optimizuje performanse autofokusa tokom beleženja fotografija i video zapisa i obezbeđuje minimalnu razdaljinu fokusa od samo 0,96m. Ultrazvučni motor uparen sa dvostrukim linearnim motorima brže pomera krupne elemente, što zahteva visok nivo kontrole motora i osigurava preciznost fokusa.

Model SEL70200GM poseduje i Optical SteadyShot stabilizaciju slike za oštre fotografije bez zamućenosti pri svim žižnim daljinama, kao i rotirajući nosač koji omogućava da se fotoaparat po potrebi brzo skine sa stativa.

Objektiv je je otporan na prašinu i vlagu, a dodatno je zaštićen i premazom od fluora. Korisnicima su na raspolaganju i dugme za zadržavanje fokusa, kao i  dugme za ograničavanje opsega fokusa.

Kompanija Sony je takođe najavila nove, kompaktne 1.4x i 2x telekonvertere SEL14TC i SEL20TC, koji nude još veći opseg, a zadržavaju aerodinamični dizajn i osećaj objektiva žižne daljine od 70 do 200mm[iv].

Novi objektivi SEL2470GM i SEL85F14GM biće dostupni u Evropi u martu 2016. godine po ceni od oko 2.400 evra i 2.000 evra, redom. Model SEL70200GM i kompatibilni 1,4x i 2x telekonverteri biće dostupni u Evropi u maju 2016. godine po ceni koja će naknadno biti potvrđena.

[i] Kako bi se obezbedila kompatibilnost objektiva sa drugim fotoaparatima, potencijalno je potrebno ažuriranje softvera. Za više informacija, posetite sajt  www.esupport.sony.com.

[ii] Ograničenja se odnose na funkcionisanje autofokusa pri snimanju filmova sa određenim fotoaparatima. Potencijalno je potrebno ažuriranje softvera kako bi se ostvarila kompatibilnost autofokusa objektiva sa nekim fotoaparatima tokom beleženja video zapisa. Pogledajte Sony sajt za podršku za više detalja o kompatibilnosti objektiva.

[iii] Kako bi se obezbedila kompatibilnost objektiva sa drugim fotoaparatima, potencijalno je potrebno ažuriranje softvera. Za više informacija, posetite sajt  www.esupport.sony.com.

[iv] Jedini kompatibilni objektiv u trenutku objave je SEL70200GM.