oogle je objavio da će promeniti ime u Alphabet, čime će biti stvorena nova holding kompanija čija će najveća podružnica u vlasništvu biti Google kakvog znamo

Koosnivač Google-a Leri Pejdž je ovu šokantnu vest objavio posle zatvaranja berzi, uz navode da će Alphabet činiti veliki broj kompanija, između ostalih i Google.

On je naveo i da će web stranica nove kompanije glasiti abc.xyz.

Kako smo Sergej Brin i ja napisali u originalnim osnivačkim pismima pre 11 godina, Google nije konvencionalna kompanija i ne želi da postane jedna od takvih. U okviru toga, mi smo rekli da očekujemo da ćemo ući u oblasti koje se čije veoma spekulativnim ili čak čudnim kada se u obzir uzme naše sadašnje poslovanje. Od početka želeli smo više, da radimo važne i bitne stvari sa resursima koje imamo“, naveo je Pejdž.

Google se našao pod određenim pritiskom nakon što su njegovi osnivači odlučili da investiraju u projekte poput automobila sa velikom autonomijom, pametnih kućnih uređaja, balona koji vrše dostavu i revolucionarnih medicinskih istraživanja.

Ovakav potez, stvaranje kompanije u osnovi veće od Google-a će dati investitorima veći uvid u to kako Google troši svoj novac.

Sve akcija Google-a će automatski postati akcije Alphabet, a na berzanskom tržištu nastaviće da postoje pod nazivima GOOG i GOOGL. Posle Pejdžove objave cena akcija Google-a, odnosno Alphabet-a je skočila za pet posto.

google alphabet

Organizacija Alphabet-a biće slična onoj koju je Voren Bafet formirao u Berkšir Hataveju, koji je vlasnik velikog broja različitih kompanija i udela u drugim.

Pejdž će biti novi CEO kompanije Alphabet, predsedničko mesto će ići Brinu, Erik Šmit će biti imenovan za izvršnog predsednika, a Dejvid Dramond će biti sekretar. Njih četvorica će nominalno napustiti Google, a poziciju CEO u toj kompaniji preuzeće Sudar Pičaj.

Kompanije koje su do sada poslovale u okviru Google-a, a koje nisu deo internet biznisa, kao što su “Life science”, “Calico”, “X lab”, “Nest” neće više biti deo Google-a, već Alphabet-a, ali će “YouTube”, “Android”, “Google maps” i drugi će i dalje biti deo Google-a.