Eksperimentalni Guglov automobil bez vozača ima problem s biciklistima koji se kreću sasvim polako, objavio je u nedelju britanski Engadget.

Ako se bicikl jedva kreće tek što nije stao, a biciklista pritom ne spušta noge s pedala, Guglov kompjuterizovani auto koji upravlja sam sobom i orijentiše se pomoću niza senzora, ne zna šta će.

google automobil

Jedan biciklista iz grada Ostina, u Teksasu, gde Gugl u stvarnom saobraćaju proverava automobile bez vozača, objavio je da naišao na eksperimentalno vozilo koje je bilo “komično neisgurno šta da uradi” kada ga je registrovalo dok je kroz raskrsnicu milio biciklom. Čim bi se bicikl pomerio za koji santimetar, automobil bi naglo krenuo i odmah naglo ukočio. I tako više puta. Nije se desilo ništa strašno, a ta epizoda je izazvala buran smeh i bicikliste, i posade eksperimentalnog auta koji upravlja sam sobom. Bilo je jasno da u programu auta nema naređenje šta da uradi kada naiđe na bicikl koji skoro da sasvim stoji.

Gugl je u saopštenju potvrdio taj slučaj i istakao da su takve situacije baš ono za čime ta firma traga u stvarnom svetu dok usavršava svoj “inteligentni auto”. S druge strane, piše britanski sajt, taj događaj s biciklistom je i upozorenje na šta sve još treba da dostignu “nezavisna vozila”.

“Mnogo je, mnogo opasnosti na putu koje je teško predvideti, čak i ako se ima mnogo iskustva”, piše “Engedžet”.

“Uteha je da su to sasvim početne verzije automobila koji sami sobom upravljaju, te su bar predvidivi”, piše u članku.