google

Google je ponovo na udaru američkih saveznih država zbog navodnog monopolizacije tržišta oglašavanja. Više od 38 saveznih država podnelo je tužbu protiv tehnološkog giganta, tvrdeći da je on kršio antitrust zakone koristeći svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi uklonio konkurenciju i povećao cene oglašavanja.

Google, koji kontroliše preko 90% tržišta pretraživanja na internetu, takođe je optužen da je koristio svoju poziciju kako bi pomogao svojim vlastitim oglašivačima te da je onemogućio drugim oglašivačima da pristupe tržištu. Tužitelji tvrde da je ova praksa oštetila korisnike i oglašivače, a takođe je dovela do smanjenja izbora i povećanja cena za krajnje korisnike.

Google je, naravno, negirao ove optužbe, tvrdeći da njegove prakse oglašavanja pružaju korisnicima bolju uslugu i veći izbor. Međutim, ova najnovija tužba nije prvi put da se Google suočava sa optužbama za monopolizaciju tržišta. Prethodno je bio optužen od strane Evropske unije za kršenje antitrust zakona, što je dovelo do izricanja kazne od 2,4 milijarde eura.

Ova najnovija tužba predstavlja još jednu bitku za Google u njegovoj borbi za održavanje dominantne pozicije na tržištu. Kako će se situacija razvijati, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – Google će morati dokazati da njegove prakse oglašavanja nisu štetne za konkurenciju i krajnje korisnike. SEO optimizacija je jako važna za uspeh u online svetu i Google ima veliku ulogu u tome.