google pretraga

Alphabet Inc., roditeljska kompanija Google-a, planira da smanji broj zaposlenih u svetu za 12.000 zbog trenutne globalne ekonomske krize.

Kako izveštava Reuters, CEO Alphabet-a Sundar Pichai je zaposlenima obavestio o smanjenju broja zaposlenih u memo-u, u kome je rekao: “Preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas doveli ovde.” Te odluke uključuju brzo širenje broja zaposlenih tokom poslednjih nekoliko godina, “za drugačiju ekonomsku realnost od one sa kojom se sada suočavamo.”

Gubici posla će se rasporediti preko timova za zapošljavanje, inženjering i proizvoda, ali neke pozicije u korporaciji će nestati. Gubici posla u SAD će se desiti “odmah”, a još će se desiti u drugim lokacijama širom sveta.

Ova objava sledi odluku Microsoft-a da smanji broj zaposlenih za 10.000 ovog prošlog četvrtka i Amazon-a da smanji broj zaposlenih za 18.000 pre ovog meseca.

Prema Bloomberg-u, Alphabet će zaposlenima koji su pogođeni platiti 16 nedelja otpremnine i osigurati šest meseci zdravstvenog osiguranja u SAD. Ta ista ponuda će biti prilagođena lokalnim zakonima i praksama u drugim delovima sveta.