Najnovije MasterIndex istraživanje kompanije Mastercard sprovedeno u septembru ove godine, pokazuje da aktivni korisnici kartica u Srbiji u proseku godišnje obave 13 plaćanja na internetu.

U pogledu platnih metoda koje se koriste, i dalje se najviše plaća u kešu prilikom dostave, što je reklo 47% ispitanika, a za popularne opcije su i debitne (28%), internet (13%) i kreditne kartice (7%). Zanimljivo je da su uplatnice kao tradicionalno veoma korišćena platna metoda u Srbiji prvi izbor prilikom plaćanja za samo 4 procenata onlajn kupaca, što je 16% manje nego prošle godine.

Ispitanici koji plaćaju preko interneta obično kupuju odeću i obuću (44%) i elektronske uređaje (33%) i plaćaju svoje račune (18%). Bolje cene su glavni razlog zašto se kupci odlučuju za onlajn kupovinu što je reklo 65% ispitanika, a na drugom mestu je širi izbor robe nego u standardnim radnjama (52%).

MasterIndex istraživanje pokazuje da srpski kupci više vole domaće od internacionalnih veb šopova (79 naspram 50 procenata ukupnog broja odgovora), dok su sajtovi sa kuponima popularni kod četvrtine ispitanika.

MasterIndex je istraživao i odakle kupci pribavljaju informacije o proizvodima i uslugama koje plaćaju na internetu i rezultati su pokazali da se 81% ispitanika informiše upravo na sajtovima gde obavljaju kupovinu. Nešto više od polovine kupaca se oslanja na preporuke prijatelja i porodice, dok je Fejsbuk glavni izvor informacija za četvrtinu ispitanika.

Najnoviji podaci pokazuju da dve trećine stanovnika Srbije ima pristup internetu, što ne samo da im daje mogućnost da se informišu o proizvodima pre nego što ih kupe bilo u onlajn ili u fizičkom okruženju, već im omogućava i da plaćaju na praktičan način, bez gubljenja vremena u dugačkim redovima i da imaju pristup najboljim ponudama iz celog sveta“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka prodaje u kompaniji Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je takođe pokazalo da je za više od polovine ispitanika (58%) kupovina kod proverenih trgovaca jedna od mera zaštite prilikom onlajn kupovine, a među ostalim merama pomenuti su korišćenje posebnih kartica (14%), neotvaranje linkova iz sumnjivih imejlova (12%) i nedeljenje ličnih podataka putem imejlova (11%).

Jelena Ristić je naglasila da pored ovih mera, kupci treba da provere i da li strana za plaćanja ima oznaku https:// i simbol katanca kao garancije da su podaci koji se prenose na tim stranama šifrirani, ali i da provere da li veb sajt trgovca nosi oznaku Mastercard® SecureCode™. Ova usluga štiti korisnike od neovlašćene upotrebe kartica na sajtovima trgovaca koji učestvuju u ovom programu i uključuje privatne kodove koji se nikada ne dele sa trgovcima, zbog čega je ova usluga idealna za kupovinu putem bilo kog uređaja: laptopa, tableta ili mobilnog telefona.