Nutanix cloud

U trenutku kada je optimizacija troškova fokus u gotovo svim organizacijama, a potrebe za uslugama nestabilne, planiranje za dalju budućnost često dovodi menadžere u nezavidnu situaciju. Odluke koje organizacije donose danas, kako bi umanjile troškove i optimizovale poslovanje, mogu dovesti do velikih problema u budućnosti u slučaju da se potrebe tržišta naglo promene. U takvom trenutku odluke koje donose organizacijama više slobode i pojednostavljuju upravljanje resursima mogu dovesti do značajnih ušteda, ali i fleksibilnost koja omogućava da brzo i lako odgovore na zahteve svojih korisnika ili tržišta.

Analizirajući velike organizacije koje svakodnevno uslužuju mnogobrojne korisnike možemo lako videti da je jedan od najvećih troškova IT infrastruktura. Ta činjenica je još značajnija ukoliko su u pitanju namenska rešenja koja vremenom zahtevaju sve veće resurse kako bi uopšte funkcionisala. Zamena starih rešenja i migracija na potpuno novi sistem je svakako najidealnije rešenje, ali često i preskupo ili potencijalno katastrofalno u slučaju da može ostaviti veliki broj korisnika bez operativnog pristupa podacima.

Kako je sve veći broj kompanija vremenom nailazio na sličan problem tako su krenula da se naziru i mnogobrojna rešenja istog, sve u cilju podizanja efikasnosti organizacija i optimizovanja IT infrastrukture koja postaje sve bitnija kako prolazimo kroz masovnu digitalizaciju usluga, servisa i celokupnog društva. Evolucija je dovela do toga da trenutno dostupna hiperkonvergovana infrastruktura (HCI) omogućava organizacijama da svoje postojeće aplikacije i platforme lako zamene i unaprede performanse uz manje troškove zahvaljujući jednostavnijoj infrastrukturi.

Primer uspešne migracije na HCI i benefit prelaska na novu infrastrukturu nedavno je dala kompanija Nutanix, lider u poslovnim cloud rešenjima, uspešno migrirajući JP Gradsko Stambeno, javno preduzeće koje održava više od 13.600 zgrada u Srbiji, na novu hiperkonvergentnu infrastrukturu (HCI).

JP Gradsko Stambeno je javno preduzeće koje se već 54 godine brine o zgradama u Beogradu. Pruža hitne intervencije, dugoročna poboljšanja i kontinuirano održavanje, čišćenje i administrativne usluge. Građani mogu da pristupe uslugama koje nudi JP Gradsko Stambeno tako što će kontaktirati njihov call centar ili odeljenje za hitne slučajeve ili posetiti njihove kancelarije. Odatle, organizacija mobiliše građevinske timove u deset opština.

Da bi dobili bolje performanse i jednostavnost, iz JP Gradsko Stambeno su odlučili da svoju staru platformu zameni hiperkonvergovanom infrastrukturom (HCI) kompanije Nutanix. Klaster sa pet čvorova virtuelizovan je pomoću Nutanix AHV kojim se upravlja pomoću Nutanix Prism-a.

„HCI koncept odmah nas je privukao jer nam je omogućio da zamenimo više dobavljača za samo jednu instancu za podršku. Uspeli smo da postignemo značajno bolje performanse, uštedimo na resursima, a sve to bez ikakvih smetnji za naše zaposlene“, rekao je Dimitrije Putnik. „Operacije koje su nekada trajale dve ili tri sekunde sada se dešavaju gotovo trenutno. Naš call centar uspeo je da postigne svoj cilj odgovaranja pozivima kupaca u prosečnom roku od tri minuta, imajući u vidu da sada mogu brže da unose ili dobijaju informacije koje su im potrebne. Kao rezultat, mogu da prihvate više poziva dnevno i smanje vreme koje ljudi provode čekajući na odgovor.“

Kako servisi, usluge i proizvodi koji se nude korisnicima postaju sve više digitalni, kako uspešan rast i skaliranje poslovanja postaje od krucijalne važnosti za uspeh svake organizacije, tako IT infrastruktura postaje možda i najbitniji aspekt poslovanja svake veće organizacije. Pravilnim planiranjem, ulaganjem u rešenja koja pružaju maksimalnu fleksibilnost i upotrebom najnovijih tehnologija, troškovi infrastrukture mogu jako blisko pratiti poslovanje i tako omogućiti velike uštede bez bojazni da sutradan to može prerasti u problem.