huawei

Kompanija Huawei kreirala je StorySign, prvu svetsku platformu za opismenjavanje više od 30 miliona gluve dece širom sveta, koristeći veštačku inteligenciju i izmenjenu realnost (AR). Reč je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji za decu sa oštećenim sluhom, koja im pomaže da čitaju prevodeći tekst iz odabranih knjiga na znakovni jezik i uvodi ih u svet mašte, radoznalosti i kreativnosti.

Aplikacija je razvijena 2018. godine, a Komisija za širokopojasnu mrežu u Izveštaju Radne grupe o digitalnom učenju 2021. istakla je značaj i uspešnu primenu ove platforme. U Izveštaju se navodi niz faktora koji bi trebalo da postoje kako bi hibridno učenje bilo održiva opcija za sve učenike, pa su tako naglašeni trendovi, prakse i pozitivne promene ovog učenja i angažovanja učenika.

Čitanje možebiti poteškoća za svako dete, ali za one koja su delimično ili potpuno gluva, to može predstavljati ogroman izazov.Snagom veštačke inteligencije i izmenjene realnosti, StorySignplatforma oživljava knjige i pomaže gluvoj deci da bolje razumeju i uživaju u priči.

„Naša misija je da digitalizacija postane sastavni deo života svakog pojedinca, kako bismo zajedno stvorili potpuno povezan, inteligentan svet. Verujemo da tehnologija treba da obogati živote ljudi, a veštačka inteligencija proširi granice onoga što je ljudski moguće”, ističu iz kompanije Huawei.